Președintele rus Vladimir Putin nu exclude posibilitatea de a candida din nou pentru funcția supremă în 2024, în cazul în care, după reforma constituțională, se va „reseta la zero” numărul de mandate.
Rușii sunt așteptați la urne la 22 aprilie pentru a se pronunța asupra reformei constituționale propuse de Kremlin, ce vizează o reîmpărțire a puterii în stat și acordarea de prerogative sporite Parlamentului.
Comentatorii politici au urmărit cu atenție schimbările propuse pentru a vedea ce rol își rezervă Putin pentru a rămâne la putere și după 2024, când îi expiră cel de-al doilea mandat. Spre surprinderea tuturor, liderul de la Kremlin a anunțat marți că ar fi posibil să candideze din nou la președinție în condițiile în care s-a votat în Parlament un amendament care prevede resetarea la zero a numărului de mandate deținute. Altfel spus, după reformă, se pleacă de la zero, iar Putin este liber să candideze, ca orice cetățean al Rusiei.
Vladimir Putin a avut grijă să atragă atenția că un astfel de lucru va depinde, desigur, de decizia Curții Constituționale asupra respectivului amendament!
Sunt deja mai bine de 20 de ani de când Putin conduce, dintr-un fotoliu sau altul, destinele Rusiei. După demisia neașteptată a lui Boris Elțin la 31 decembrie 1999, Putin a devenit președinte interimar până la alegerile din mai 2000, după care a îndeplinit două mandate succesive până în 2008. A urmat o rocadă cu Dmitri Medvedev care a trecut președinte, lăsându-l pe Putin să conducă țara din postura de premier. Vladimir Putin a fost reales președinte în 2012, pentru un mandat de șase ani, iar apoi din nou în 2018.
În cazul în care nu i-ar ieși manevra cu resetarea la zero, Putin are pregătite și alte variante, cum ar fi înființarea unui consiliu de stat prin care ar continua să exercite puterea și după 2024.
Duma de Stat trebuie să aibă puteri sporite, a declarat Putin în discursul de marți, adăugând însă că este nevoie și de o „președinție puternică”.
Reformele constituționale sunt necesare „pentru a întări suveranitatea țării și pentru apărarea tradițiilor și valorilor” naționale într-o „lume aflată pradă unor schimbări fundamentale și confruntată cu noi provocări cum ar fi tehnologia digitală sau coronavirusul”.
Discussion about this post