Avocatul Poporului îi cere președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus.
„Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României”, se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului susține că nu pune în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar „acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale”.
„Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României. România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”, se mai arată în comunicat.
Conform art. 58 alin. (1) din Constituție, ”Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice.”
Art. 53 din Constituție prevede posibilitatea restrângerii unor drepturi și libertăți cetățenești, pe durata stării de urgență sau de asediu.
Acesta afirmă că: ”(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Totuși, este o premieră în România ca apărătorul drepturilor și libertăților persoanelor fizice, conform constituției, Avocatul Poporului, să adreseze președintelui României o asemenea cerere.
La prima vedere pare o încălcare a spiritului constituțional al instituției Avocatului Poporului, chiar dacă în litera legii fundamentale a țării acest lucru i-ar fi permis.
Această măsură este mai degrabă un atribut al puterii executive, care este îndrituită să apere sănătatea publică, dar cererea venită din partea Avocatului Poporului pare cel puțin surprinzătoare.
Avocatul Poporului ar fi trebuit, în cazul în care Guvernul ar fi adresat Președintelui României o astfel de cerere, să ceară și să i se prezinte analiza temeinică și motivarea care a stat la baza ei.
Starea de urgență presupune restrângerea unor drepturi și libertăți cetățenești, iar măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, conform art 53. alin 2 din Constituție.
Discussion about this post