Măsurile adoptate în ultimele săptămâni pe mai multe continente reprezintă o lovitură năprasnică pentru adepții globalizării. Este suficient să ne uităm la ce se întâmplă în Europa, unde fiecare stat nu mai știe cum să-și închidă granițele, despre circulația liberă în spațiul Schengen nu mai poate fi vorba, iar străinii sunt invitați să stea la ei acasă.
Dacă este să ne referim la Uniunea Europeană, în aceste zile nu am auzit niciun guvern să aștepte indicații de la Bruxelles, unde, de altfel, conducătorii UE au fost printre primii care au pus lacătul pe instituții și s-au dus la casele lor.
Deocamdată, mărfurile circulă liber între state, deși este de presupus că, în cazul nefericit al agravării situației, statele se vor grăbi să ia măsuri să asigure mai întâi aprovizionarea propriilor cetățeni. Am văzut că până și guvernul român a reușit să se miște și să oprească exportul de medicamente în această perioadă.
Dincolo de restricțiile de circulație, care sunt temporare, actuala criză este o puternică lovitură pentru globaliști pentru că, în acest moment, toți se gândesc la țările lor – nu mai vorbim în termeni de Europa unită, ci de italieni, germani, unguri, români. Fiecare țară se mobilizează să lupte pentru ea, toți își pun problema cum să treacă mai bine ca popor prin această încercare. Și este firesc să fie așa!
Acest reviriment al sentimentului național, apărut din necesitatea de a fi solidari pe timp de criză, le provoacă fiori de groază globaliștilor.
„Coronavirusul ar putea fi „ultimul cui din sicriu pentru epoca actuală a globalizării”, deoarece „a scos la lumină dezavantajele unei integrări internaționale extinse și a oferit legitimitate restricțiilor naționale asupra comerțului la nivel global și fluxurilor de oameni”, consemnează cu tristețe Philippe Legrain, fondatorul Open Political Economy Network (OPEN), într-un comentariu publicat de revista ‘Foreign Policy’, cunoscută pentru promovarea ideologiei globaliste. (Nu, nu întâmplător această organizație se numește OPEN, este doar un mod de a semnala apartenența la rețeaua fondată de George Soros, promotorul lumii deschise fără frontiere!)
De aceeași părere este și conservatorul american Pat Buchanan, fost candidat la președinție:
„Într-o bună zi, se va putea spune că coronavirusul a dat lovitura de grație Noii Ordini Mondiale, după o jumătate de secol de globalizare și epocii de interdependență a marilor națiuni ale lumii”, scrie Buchanan.
După ce va fi trecut criza, este de așteptat ca multe state să-și regândească politicile, în primul rând economice, și să încerce să-și reducă dependența de străini.
În România s-a vorbit în ultimele zile despre faptul că ne bazăm foarte mult pe importul de produse alimentare sau despre faptul că nu producem niciun vaccin în țară, fiind astfel la cheremul străinilor. Nu este doar cazul nostru. Mulți americani au constatat abia acum în ce măsură sunt dependenți de Asia, chiar și în domenii extrem de sensibile cum ar fi medicamentele. Oamenii au dat năvală în farmacii să-și facă stocuri de medicamente pentru boli cronice după ce au descoperit cu uimire că acestea se produc în China sau India și, în actuala situație, s-ar putea să dispară de pe piață.
Adevăratul test pentru Uniunea Europeană se va da după ce va trece epidemia iar țările cele mai afectate economic se vor duce să ceară ajutor la Bruxelles. Acum, în plină criză, președinta CE Ursula von der Leyen a declarat cu maximă emoție „Suntem toți italieni”. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla peste o lună-două când premierul Conte se va duce să ceară bani la Bruxelles, în condițiile în care economia Italiei va avea pierderi majore ca urmare a carantinei draconice impuse. Cum toate țările europene vor ieși afectate din această criză, este de așteptat ca fiecare să se gândească la cum să rezolve situația de la el de acasă. În momentul în care oamenii vor vedea că UE nu are soluții pentru problemele lor, în mod firesc se va pune întrebarea – „Bine, și atunci la ce e bună Uniunea asta?”
Discussion about this post