Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, precum și numărul deceselor au înregistrat o ușoară scădere, a anunța duminică seara șeful Protecției Civile din Italia, Angelo Borelli. Cifrele sunt în continuare uriașe – 3957 cazuri noi, față de 4821 cu o zi în urmă. Numărul deceselor a fost de 651, față de 793 înregistrate în ziua precedentă.
Cea mai importantă cifră este cea a cazurilor noi din regiunea Lombardia – 1691, aproape la jumătate față de cele 3200 de sâmbătă.
Chiar dacă bilanțul marchează o ușoară ameliorare a situației, cifrele trebuie privite cu multă circumspecție având în vedere că ele survin într-un moment în care premierul Conte este cu spatele la zid, asaltat din toate părțile de cereri de a închide odată marile fabrici și uzine din Italia.
Șeful guvernului italian a declarat sâmbătă noaptea într-o bizară apariție în direct pe pagina sa de Facebook, că va închide marea industrie, însă un decret în acest sens a fost amânat pentru miercuri. Sindicatele din industrie, reprezentând milioane de oameni, au cerut de mai bine de o săptămână închiderea totală a activității pentru a stopa răspândirea virusului, însă autoritățile s-au mulțumit să paseze vina pe populația neascultătoare care plimbă câinele mai mult decât e cazul. Nicio vorbă despre pericolul reprezentat de deplasările zilnice a milioane de muncitori!
De cealaltă parte, patronatele din industrie trimit scrisori peste scrisori la guvern arătând ce pagube ar produce oprirea activității. Marile grupuri industriale caută portițe legale pentru a se declara sectoare indispensabile, doar-doar să nu le închidă guvernul!
În această situație, premierul Conte are nevoie ca de aer de niște cifre mai bune pentru a nu fi nevoit să închidă fabrici. Cum foarte multe voci din Peninsulă și-au exprimat neîncrederea în cifrele oficiale, pe care le consideră umflate artificial, nu este exclus să asistăm în zilele următoare la o îmbunătățire bruscă a situației. Și dacă nu mai e așa o urgență, ce rost mai are să închidem fabricile, nu-i așa?
Poate se mai schimbă modul de raportare a deceselor și se ține cont în primul rând de bolile cronice de care sufereau persoanele respective. Și, desigur, poate se mai termină și cu difuzarea de imagini șocante, cu sicrie peste sicrie, folosite pentru a stârni panică în întreaga lume.
Să nu uităm că în aceste zile, majoritatea țărilor se raportează la Italia și toată lumea se întreabă cu groază când vor ajunge și ei în aceeași situație. Iar populația, speriată de imaginile apocaliptice din Italia acceptă orice restricții, doar să nu ajungă ca Bergamo!
Discussion about this post