Primăria Capitalei va achiziţiona 4000 de teste, iar cele şase primării de sector vor achiziţiona câte 1000 de teste.
Potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei, luni începe testarea în masă a bucureştenilor. Pentru aceasta, Primăria Capitalei va achiziţiona 4000 de teste, iar primăriile de sector câte 1000.
Managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a anunţat joi seara la întâlnirea pe care a avut-o la Primăria Capitalei testarea unui eşantion de 10.514 persoane din Bucureşti pentru infecţia cu noul coronavirus.
Doctorul Adrian Streinu-Cercel a informat, totodată, că populaţia Capitalei va fi împărţită pe categorii de vârstă după cum urmează: 0-19 ani, 20-44 ani, 45-64 ani, 65-79 ani, peste 80 de ani.
Managerul Institutului ,,Matei Balş” din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, a explicat de ce este necesară testarea în masă: ,,pentru că 80% din persoanele care sunt infectate cu COVID-19 fac forme uşoare şi medii, pe care uneori nici nu le conştientizează şi astfel îi infectează şi pe cei din jur, care pot face forme severe”.
Medicul a dat asigurări că echipele de testare nu vor intra în casele oamenilor, aceştia vor fi chemaţi în faţa blocului prin intermediul preşedinţilor de asociaţii. Rezultatele vor fi obţinute în 15-20 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective.
În cazul în care o persoană este testată pozitiv, toţi oamenii care locuiesc în acea scară de bloc vor intra în carantină şi vor fi testaţi. Între timp, scările de bloc vor fi dezinfectate.
Modelul va fi folosit și în țară dacă va fi de succes în București
Managerul Institutului „Matei Balș” din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat, joi, la Marius Tucă Show, că în București există o transmisie locală spre comunitară a coronavirusului și că, dacă testarea din Capitală va fi un succes, modelul va fi replicat în restul țării.
Managerul Institutului „Matei Balș” din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, susține că în București este nevoie să fie făcute circa 9.000 de teste.
„S-a făcut o eșantionare și a rezultat că avem nevoie de circa 9.000 de teste făcute. Testarea se va face în afara casei. Luni vom pune mașinile în circulație. Primăria Generală a Capitalei ne-a pus la dispoziție 18 vehicule. Rezultatele sunt cruciale pentru cum vom lupta cu coronavirusul. Dacă modelul va fi unul de succes replicăm și în restul țării”, a spus medicul.
Întrebat la ce rezultate se așteaptă, Adrian Streinu Cercel, a spus că nu poate avansa un rezultat, dar că România a luat măsuri importante chiar din luna ianuarie.
„Nu pot avansa un rezultat. România a luat niște măsuri importante chiar din ianuarie. Nu a stat chiar cu mâinile în sân. În București avem o transmisie locală spre comunitară”, a mai spus medicul la Marius Tucă Show.
Acesta a precizat că „factorul politic modelează foarte mult parcursul unei epidemii, respectiv a unei pandemii”.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de numire a lui Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății, după ce fostul ministru, Victor Costache, a demisionat, în plină pandemie de coronavirus.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că a luat act de demisia lui Victor Costache și a semnat numirea noului ministru.
„Am luat act de demisia domnului Costache și am semnat numirea noului ministru. Domnul Tătaru cunoaște situația și trebuie să ia urgent măsurile necesare pentru combaterea răspândirii virusului”, a spus Iohannis.
Președintele a precizat că noul ministru își va prelua mandatul în cursul zilei de joi.
Discussion about this post