În şedinţa de Guvern de joi, Executivul a aprobat măsuri privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme.
Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul şedinţei de Guvern că în Ordonanţa de Urgenţă privind amânarea ratelor la bănci vor fi incluse şi contractele de leasing.
„Suntem pregătiţi cu ordonanţa. Vizează persoane fizice, persoane jurdice PFA, întreprinderi individuale. Se suspendă ratele pe o perioada de până la 9 luni”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
Ludovic Orban a insistat să fie prevăzute în OUG și contractele de leasing, deoarece unul dintre cele mai afectate sectoare este cel al transporturilor.
„Insist să fie expres prevăzute contractele de leasing. Pentru că ştim că unul dintre sectoarele afectate este sectorul transporturilor”, a cerut Ludovic Orban.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, încă de miercuri, că Guvernul este pregătit să dea joi ordonanța care va permite amânarea plății ratelor atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, cu până la 9 luni.
Și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă care va permite amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni. El a spus că măsura se aplică atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoaneje juridice. Ministrul a subliniat că nu este vorba despre ştergerea ratelor, ci doar despre o păsuire care se va extinde şi după perioada de urgenţă.
Primele critici la adresa OUG privind amânarea ratelor
MAREA CACEALMA A ORDONANTEI DE AMANARE A RATELOR LA CREDITE
1. Cei care înregistrau întârzieri la plata ratelor anterior pandemiei de coronavirus NU sunt eligibili pentru suspendarea ratelor. Deci un om care avea dificultăți la plata ratelor și care va avea dificultăți și mai mari în contextul #covid19, nu poate apela la această măsura.
2. Nu există măsuri pentru cei executați siliți. Popririle și vânzarea imobilelor la licitație publică vor continua.
3. Statul va garanta pentru bănci dobânzile din perioada în care operează suspendarea ratelor la creditele ipotecare.
4. Dobanzile datorate de debitori aferente ratelor suspendate se vor capitaliza la soldul creditului, fapt care conduce la o impovarare a debitorului.
5. Ordonanta se aplica strict debitorilor afectati direct sau indirect de criza coronavirusului. Împrumutatul ar urma să depună la bancă o cerere privind suspendarea ratelor, dar aceasta va fi verificată de către bancă și abia ulterior aprobată. Aprobarea se va face cu respectarea unor norme ce urmeaza a fi adoptate de catre MFP. Asadar, decizia de implementare pare a ramane la latitudinea bancii.
, a postat pe Facebook senatorul Daniel-Cătălin Zamfir, imediat după ce ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a dat primele explicații privind ordaonanța de urgență adoptată.
Discussion about this post