În toate autospecialele de Poliție din țară s-a pus la megafon Imnul Național al României, „Deșteaptă-te Române”.
Prin acest gest, poliţiştii şi-au arătat solidaritatea cu medicii din toate spitalele care luptă cu infecţia de COVID-19.
În acelaşi timp, angajaţii MAI au vrut să le mulţumească şi românilor care au ales să rămână în case în această perioadă pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus.
Scenariul 4 al epidemiei, o chestiune de câteva zile, ce va duce la noi restricții
De asemenea, luni sau marţi, România va depăşi numărul de 2.000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 şi va trece în scenariul 4. Anunţul a fost făcut de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
România are deja peste 1.500 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 , iar în condiţiile în care zilnic apar cel puţin 200 de cazuri, intrarea în scenariul 4 al pandemiei e o chestiune de zile.
Alexandru Rafila a precizat că bolnavii infectaţi cu SARS-Cov-2 ar putea fi trataţi şi la hotelurile unde sunt carantinaţi sau în spaţii special amenajate, nu neapărat la domiciliu.
„Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie. Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu aglomereze spitalele, presupune şi deja cred că săptămâna viitoare , la începutul săptămânii, va fi adoptată o hotărâre care să prevadă: cazurile uşoare se tratează acasă sau în alte condiţii de izolare, pentru că aceasta este politica care previne colmatarea spitalelor şi permite tratarea exclusvă a pacienţilor care au forme severe ale bolii în spital. Ar putea fi tratate acasă sau în spaţii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spaţii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifică periodic starea loc de sănătate, dacă se agravează sunt transferaţi la spital, dacă nu sunt doar monitorizaţi şi în momentul în care devin negative două teste consecutive pot să plece acasă”, a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie nu exclude, în scenariul 4, închiderea unor oraşe sau localităţi.
„Dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor, atunci trebuie să iei o măsură de genul acesta (să închizi oraşele -n.r.). Gândiţi-vă că şi în nordul Italiei au fost la început 12 localităţi care au fost practic închise astfel încât s-a redus circulaţia persoanelor la localităţile învecinate”, a mai spus Rafila.
Încet, încet oamenii se obișniesc cu pierderea libertăților
Nu am auzit nici măcar unul să întrebe <<de ce să stăm în case>>. În Franța, înainte de coronavirus, dacă un protestatar era reținut de jandarmi deoarece a dărâmat un chioșc, toată Franța era indignată. Acum vine unul și întreabă de ce ai ieșit pe stradă și tu plătești amendă. Nici măcar nu zici: <<Da’ de ce? >>
Ar putea să fie o lecție cumplită pentru lumea modernă că de fapt democrația nu este ceva vital, că ea poate fi pusă la îndoială în numele a ceva. Atunci există acest risc ca într-un an să fie un alt pericol și iar intrăm în case.
-Cât de repede au renunțat oamenii, nu la libertăți subtile, cum ar fi dreptul de a demonstra, nu, la libertatea de a ieși în parc.
spune gazetarul Ion Cristoiu în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”.
Discussion about this post