În timp ce sistemul medical luptă pentru oprirea pandemiei, organismele politico-economice trebuie să pună urgent la punct un plan pentru a salva de la faliment întreprinderile mici și mijlocii pe care se bazează economiile multor țări din Europa, avertizează Adunarea Parlamentară a Mediteranei.
Întreprinderile mici și mijlocii angajează două-treimi din forța activă de muncă în multe țări din zona Mediteranei și din Europa, reprezentând 99% din totalul firmelor, atrage atenția APM, într-un comunicat dat publicității joi.
APM face apel la guvernele naționale, dar și la organismele internaționale să pună la punct un mecanism de creditare pentru IMM-uri, fără de care multe dintre acestea vor intra în faliment în următoarele luni, lăsând milioane de oameni fără mijloace de subzistență. Este nevoie de o injecție de lichidități pe piața IMM-urilor, dar și de măsuri socio-economice de sprijin pentru aceste întreprinderi.
În context, APM atrage atenția la cifrele catastrofale anunțate de Organizația Internațională a Muncii, care a estimat că se vor pierde circa 25 de milioane de locuri de muncă pe plan global.
Potrivit OECD, IMM-urile vor fi lovite din două părți în același timp – pe de o parte, se vor confrunta cu lipsa cererii din pricina scăderii generale a consumului, iar pe de altă parte vor fi probleme și pe partea de aprovizionare cu materii prime.
Adunarea Parlamentară a Mediteranei face apel la toate forurile decizionale să ia în serios avertismentul lansat de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care spunea că situația economică actuală este deosebit de gravă, iar „costul ezitării ar putea să fie ireversibil”.
Discussion about this post