Comisia Europeană a aprobat un buget de 3,3 miliarde de euro pentru a ajuta firmele mici şi mijlocii din România afectate în această perioadă de pandemia de COVID-19, informează reprezentanţa în România a Comisiei Europene.
„Datorită acestei scheme de ajutoare în valoare de 3,3 miliarde EUR, România va putea ajuta IMM-urile să îşi acopere nevoile în materie de investiţii şi de capital de lucru în aceste vremuri care ne pun la încercare, prin acordarea de granturi directe şi de garanţii publice pentru împrumuturi”, a spus vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei în cadrul Comisiei Europene.
Firmele pot obţine ajutoare de stat sub formă de granturi directe şi sub formă de garanţii de stat pentru credite de investiţii şi finanţarea capitalului de lucru. Valoarea maximă a unui ajutor de stat pe care îl poate obţine un IMM este de 800.000 de euro.
De la începutul crizei generate de noul coronavirus, peste un milion de angajaţi din firmele private au intrat în şomaj tehnic, iar alţi 200.000 de oameni şi-au pierdut joburile. Firmele mici şi mijlocii, care angajează mai bine de jumătate dintre salariaţii din privat, sunt cel mai puternic afectate în această criză economică.
Chiar și ”apostolul” Uniunii Europene în România, Dacian Cioloș a recunoscut că la nivelul conducerii europene s-a comunicat și s-a acționat greșit.
Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană a greșit de la început prin faptul că a comunicat foarte puțin ceea ce a făcut pentru a pune statele membre împreună și a acționa în mod solidar. Cu toate limitările legislative pe care le avea, Comisia Europeană a făcut mai multe lucruri pentru că, la nivel european, când vorbim de o acțiune europeană practic vorbim de Comisia Europeană, care este executivul comunitar.
Comisia Europeană a greșit, din punctul meu de vedere, pentru că a comunicat dezordonat și insuficient ceea ce a făcut atât timp cât China și Rusia veneau cu câte un camion, cu câte un avion cu materiale medicale și un alt camion din care ieșeau camerele de luat vederi.
Foarte puțină lume știe că la începutul lui februarie, când în China tocmai explodase criza coronavirusului, Comisia Europeană, în numele UE, a trimis în total peste 50 de tone de material medical, măști, combinezoane etc Chinei pentru că avea nevoie atunci. Nu se aștepta nimeni să ajungă și UE în aceeași situație.
UE a fost solidară cu China de la început atunci când China a avut nevoie, iar faptul că mai târziu, când în China lucrurile au început să se așeze, China a venit cu aceste materiale să ajute UE, a fost practic un răspuns firesc, dar China le-a pus în valoare, Comisia Europeană mai puțin atunci.
Pe de altă parte, statele membre din UE sunt victime ale fake-news-urilor care sunt, în multe cazuri, sistematic alimentate și întreținute de unele forțe care au interesul să dezbine UE și este și cazul Rusiei, și probabil și cazul Chinei – care dorește și să se poziționeze în UE.
Există o discuție acum în UE, apropo de sprijinul financiar pentru companii, cum să facem să evităm ca unele companii importante, strategice pentru economia europeană să nu ajungă în prag de faliment sau în dificultăți financiare pentru că capitalul chinez stă la pândă și o să vină să cumpere tot ce va putea fi cumpărat după această criză.Astea sunt exemple de situații în care, dacă nu se iau decizii ferm la nivel european, dacă statele membre nu acceptă să pună în comun anumite decizii în anumite domenii cheie, iată că fiecare stat membru, pornind de la Germania care să zicem că e economia cea mai puternică, se află slăbit într-o astfel de situație. De aceea va fi nevoie de o mai bună coordonare, inclusiv pe domeniul acesta legat de fake news. Noi avem în Parlamentul European acum un proiect de act normativ care vizează și lucrurile acestea,
a declarat Dacian Cioloș.
Discussion about this post