Președintele României, Klaus Iohannis, tocmai a anunțat prelungirea stării de urgență în țară pentru încă 30 de zile, însă e posibil ca acesta s-o fi făcut ilegal. Conform fostului Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, instaurarea stării de urgență pe teritoriul României a fost făcută în mod neconstituțional.
Într-un interviu în exclusivitate acordat publicației PS News, fostul Avocat al Poporului susține că starea de urgență, conform art 4 din OUG 1/99, trebuie să respecte articolul 53 din Constituție, care spune în mod clar:
Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Cu alte cuvinte, Gheorghe Iancu atrage atenția asupra faptului că Iohannis nu avea voie să decreteze direct starea de urgență. Acesta trebuia să emită un decret prin care o cerea, iar aceasta trebuia trecută apoi prin Parlament. Abia Parlamentul are dreptul de a stabili, în stare de urgență, care sunt drepturile fundamentale și care pot fi restrânse pentru „protejarea” țării.
„Primul decret privind instituirea stării de urgență în România, dat de președintele Klaus Iohannis, este neconstituțional. Art 4 din OUG 1/99 spune că cele două stări, de asediu sau de urgență, trebuie să respecte articolul 53 din Constituție.
Art. 53, alin 1 din Constituție spune că limitarea exercitării unor drepturi trebuie să fie făcută prin lege, nu prin decret al președintelui. E cu totul altceva. Nu m-a întrebat nimeni de treaba asta până acum. Totul s-a făcut ilegal, trebuia să fie implicat Parlamentul. Trebuia să dea un decret de două rânduri și apoi Parlamentul trebuia să stabilească care sunt drepturile fundamentale care sunt restrânse în exercitare, nu președintele. Asta se numește dictatură. Mă tot întreb ce consilieri poate să aibă președintele la Cotroceni.
Efectele decretului nu au nicio noimă. În conținut nu avea voie să cuprindă cele 8 drepturi fundamentale care sunt restrâns în exercitare. Asa se făcea doar prin lege. Constituția spune spune clar.
Președintele trebuia să declare starea de urgență prin decret și apoi Parlamentul stabilea care sunt drepturile care sunt drepturile care se restrâng în exercitare. Așa se face. Nu este prevăzut nicăieri dacă se atacă și unde se atacă acest decret. De aceea exercitarea unor drepturi trebuie făcută prin lege, pentru că acea lege se poate ataca la Curtea Contituțională. Acest decret nu se poate ataca nicăieri. Eu mă aștept să iasă scandal. Dacă iese scandal atunci nu mai poți face nimic și președintele trebuie să își dea demisia. A ținut în casă o lună de zile oameni care trebuia să meargă pe afară” a declarat Iancu.
Destule figuri publice și publicații au atras atenția asupra acestui fapt, spunând de nenumărate ori că starea de urgență actuală este neconstituțională, iar acum avem și dovada că legal vorbind, noi nu suntem obligați să stăm în case. Președintele Iohannis ne-a trădat încă o dată, călcând legea în picioare.
Discussion about this post