„Am emis azi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe tot teritoriul României. (…) Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum văd că cer cu inconștiență unii politiceni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopulare spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul sanitar”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.
Șeful statului a adăugat că prin decretul semnat marți, de prelungire a stării de urgență, se pot plafona prețurile medicamentelor.
Decretul menționează și că școlile rămân închise, suspendându-se toate activitățile didactice care presupun prezența fizică.
Fermierii români protestează împotriva măsurilor luate în stare de urgență
Interzicerea exporturilor de cereale în afara statelor UE ar putea fi o catastrofă pentru agricultori. Măsura va afecta şi imaginea fermierilor români în faţa partenerilor străini. Fermierii spun că producţia de grâu şi de porumb e de patru ori mai mare decât se consumă.
Interzicerea exporturilor le dă emoţii fermierilor. Pentru cei mai mulţi dintre ei măsura e păguboasă.
„Eu cred că sunt destule rezerve în ţară, n-ar fi trebuit să se ajungă aici pentru că fermierii din România se tem că nu va fi ridicată această măsură în mai şi atunci, dacă ajungem să vină recoltatul la păioase, orz, grâu şi rapiţă şi nu va fi ridicată această măsură, fermierii nu au ce să facă cu cerealele, nu au depozitare şi atunci va fi un dezastru pentru fermieri”, a spus, pentru MEDIAFAX, fermierul Cornel Stroescu.
Producătorii pierd clienţi odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei militare.
„Avem şi noi contracte pe care va trebui să le anulăm în cazul în care interdicţia va funcţiona sau (…) ne va afecta, înainte de toate, ca imagine, atât pe noi ca producători şi exportatori cât şi la nivel de ţară”, a explicat producătorul Mihai Anghel.
„Ştim foarte bine că zootehnia la noi este la pământ şi marea majoritate a producţiilor de porumb, rapiţă se duc către export. (…) Nu ştim în momentul acesta ce o să se întâmple. Bănuiesc că o să rămânem cu ele dacă nu se reglementează într-un fel reluarea exporturilor”, a subliniat vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, ing. Ilie Popescu.
Pe piaţa internă, preţul porumbului este de în jur de 700 de lei pe tonă, iar grâul se vinde cu 900 de lei pe tonă.
Prin Ordonanța Militară numărul 8 s-a interzis, pe perioada stării de urgență, exportul pentru produsele agroalimentare: grâu, orz, ovăz, orez, soia, dar și făină de grâu, turte, produse de panificație și patiserie, biscuiți, ulei de semințe, zahăr.
Statul să nu încurce buna funcționare a afacerilor
Ioan Popa, preşedintele grupului Transavia, cea mai mare afacere din industria cărnii de pui de pe plan local, cu peste 2.000 de angajaţi, consideră că economia ar trebui repornită cu orice preţ, altfel multe businessuri se vor pierde, iar economia se va prăbuşi.
„Economia trebuie repornită cu orice risc. Altfel, ceea ce se va întâmpla cu businessurile, cu economia, va fi mult mai greu de gestionat decât orice virus”, a spus Ioan Popa, director general, Transavia, în cadrul videoconferinţei pentru antreprenori “Cum trecem împreună criza”, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.
Popa spune că în prezent compania lucrează cu toţi cei 2.200 de angajaţi. „Nu s-a schimbat absolut nimic de când a început criza. A produce mîncare este un act responsabil. Oamneii beneficiază de acest lucru în fiecare zi şi noi facem lucrurile acum aşa cum le-am făcut înainte. Funcţionăm după reguli stricte şi severe de la înfiinţare, de aceea, pentru noi, nu au fost modificări substanţiale în acestă perioadă”.
„Din partea statului am vrea să nu apară măsuri care să ne încurce buna funcţionare a businessului”, a adăugat omul de afaceri. „În rândul antreprenorilor planează o stare de incertitudine pentru că nu ştim ce se întâmplă mâine”.
Discussion about this post