Raed Arafat a povestit, luni seara, la Digi 24, că cineva l-a sunat pentru a-l convinge că nu este corect ca unei persoane să i se ia temperatura la intrarea în magazin.
„Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut și nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță. Nu te atinge, nu îți face nimic, doar îți ia temperatura. Dacă afișează o temperatură peste 37,3 nu ți se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal”, a spus Arafat.
Acesta a explicat și de ce i se pare o măsura normală: „Pentru că atunci când intri acolo, dacă totuși ești bolnav (…) pui în risc viața altora. Această măsură este una foarte normală”, a mai spus Arafat.
Șeful DSU a mai spus că și lui i se ia temperatura în fiecare zi când merge la Ministerul de Interne și la fel când merge la Centrul de Comandă de la Ciolpani.
„Eu când intru la Minister dimineața sau când mă duc la Ciolpani la Centrul de Comandă, pompierul la poartă nu îmi deschide mie bariera până nu îmi ia temperatura”, a povestit Arafat.
În starea de urgență nu era obligatorie termoscanarea, în starea de alertă DA
Dacă în starea de urgență NU era obligatoriu să fii termoscanat pentru a putea intra într-un magazin, acum o serie de magazine, cu girul guvernului, nu îți permit accesul fără ca PERSONALUL NECALIFICAT al acestor magazine să îți pună aparatul pe frunte și să îți ia temperatura.
Practic, nu doar în România, ci și în multe alte țări, se poate observa o strădanie a autoritățile de a ne obișnui cu restrângerea drepturilor civile, chiar încălcând legea, semn că există un plan coordonat la nivel internațional.
Analizând aceast ultim abuz al autorităților, avocatul Mihai Rapcea ne spune de ce termoscanarea este ilegală și ce articole de lege încalcă.
“Termoscanarea este o procedura medicala care ar trebui efectuată cu consimțământul expres al persoanei, de cadre medicale cu aparate omologate și instrucțiuni de utilizare vizate de către autorități și nu dată în sarcina comercianților fără expertiză medicală.
Considerăm că obligarea verbală a persoanelor la acceptarea procedurii medicale a termoscanării și condiționarea accesului fizic în magazin de rezultatele discutabile ale unui aparat “termoscaner” ordinar, manipulat de către paznici sau salariați din comerț, este un abuz față de cetățenii care doresc să intre în magazin pentru cumpărături.
De altfel, operația de luarea a termperaturii este si inutila intrucat este de bun simț faptul că există nenumărate motive de creștere bruscă a temperaturii, altele decât infecția cu COVID-19.
Procedura de luare forțată a temperaturii persoanelor care doresc să intre în magazin impusă firmei în relația cu clienții, încalcă:
– art. 5 al Conventiei de la Oviedo intrata in vigoare in Romania din anul 2001,
– art. 16, alin. (1), art. 22, alin. (1) și (2), art. 26, art. 53 din Constituția Romaniei. Articolul 22, al. 1 – Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. Iar al. 2 – Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.
Articolul 53 Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
– art. 14 și art. 17 din Conventia Europeană a Drepturilor Omului și art 1 din Protocolul 12 din aceeași Conventie,
– art. 3, 7, 8 21, 38, 48, 53 și 54 din Carta drepturilor fundamentale a UE.”, a argumentat avocatul Mihai Rapcea.
Discussion about this post