Nu e niciun secret că în Europa precum în America, bate un puternic curent naționalist, iar el se vede foarte clar în momentele astea în Italia. Aici, liderul de dreapta Matteo Salvini, împreună cu fostul strateg politic al președintelui Donald Trump, Steve Bannon, își acordă susținerea unei „noi școli de gladiatori politici”.
Recent înființata și mult disputata Academie a Noii Drepte, care operează în prezent din interiorul unei mânăstiri superbe, caută să atragă cât mai mult „sânge nou” în politică, iar Bannon anunță că va înscrie tineri naționaliști în Academie, pentru a revoluționa plaja politică de la Roma. Recent, un tribunal italian a decis în favoarea Academiei, după ce o decizie precedentă le-ar fi interzis funcționarea.
Academia fusese contestată de partidele de stânga din peninsula italiană, iar Ministerul îi revocase recent dreptul de a-și mai desfășura activitatea. Însă tabăra de dreapta nu dormea, iar Institutul Dignitatis Humanae, sprijinit atât de Bannon cât și de Matteo Salvini, a intervenit în favoarea Academiei Noii Drepte, obținând într-un final această răsturnare în instanță.
„Am fost alături de mănăstire, de comunitate și de Italia în timpul acestei pandemii, când ar fi fost mai ușor să dăm bir cu fugiții”, a declarat Bannon, aflând de decizia instanței. Bannon, un catolic convins, a pus și bazele unui program de „leadership” tot pe fond naționalist la Academia pentru un Occident Iudeo-Creștin din orașul Trisulti.
Deși astfel de curente populist-naționaliste existau deja de mai mult timp în Europa, ele au văzut o „înflorire” în timpul mandatului lui Donald Trump, care nu doar că și a demonstrat fără jenă patriotismul și grija față de țara sa mai presus de altele, dar a și reușit să atragă numeroși simpatizanți și să convingă mulți nehotărâți de meritele naționalismului. Această influentă Trumpistă se vede clar în Italia și nu numai. Marea Britanie, iarăși, a văzut o schimbare politică după ascensiunea lui Trump, iar partidele naționaliste sunt în creștere în mare parte din țările europene de vază.
Discussion about this post