Într-o epocă în care Fake News-ul e la ordinea zilei, iar răspândirea sa este mai ușoară ca uitatul la televizor, nu trece zi fără să nu întâlnești un articol pe care mintea ta să-l catalogheze automat drept „fake”.
Mulți dintre noi dau un astfel de verdict înainte ca măcar să citească știrea respectivă. Își bazează verdictul pe sura articolului, pe titlu, și de cele mai multe ori pe faptul că articolul respectiv le contrazice propriile păreri.
Pentru a ne ajuta cititorii să depisteze Fake News-urile care le trec sub ochi, am întocmit un ghid rapid și concret care te învață cum să te ferești de fake news.
În primul rând, e important să cunoaștem definiția fake news-ului.
„Știrile false (din eng. fake news) reprezintă un tip de jurnalism galben sau de propagandă, care constă în răspândirea de informații false difuzate prin mass-media tradițională sau prin social media tradițională precum TV sau ziare.”
– Wikipedia
În al doilea rând, trebuie să știm cum putem distinge știrile false de știrile care pur și simplu nu ne convin nouă.
Să presupunem că mie nu îmi place ploaia, că tot am avut destulă în ultima săptămână. Și stand frumos acasă, văd la știri următorul titlu:
„Afară plouă.”
Deși titlul nu îmi convine și mult mai degrabă aș prefera să fie cald și frumos, aceasta nu constituie o știre falsă, iar eu o pot verifica simplu și rapid, uitându-mă pe geam. Dacă la televizor ar scrie:
„Afară plouă cu Coca-Cola.”
Atunci da, asta ar fi o știre falsă. Din nou, eu am posibilitatea de a discerne foarte ușor ce e adevărat și ce nu. Pur și simplu scot capul pe geam și gust ploaia. Din păcate, fake news-ul nu e întotdeauna atât de ușor de depistat, ceea ce ne aduce la al treilea punct al ghidului.
În ultimul rând, informează-te, informează-te și iar informează-te.
Informația nu a fost niciodată dușmanul poporului, în ciuda a ce vrea mass-media să credem, iar noi nu ar trebui să ne încredem în terți pentru a ne da informații adevărate.
De ce? Pentru că terții ar putea (și adesea au) motive ascunse pentru a ne minți. Poate i-a plătit Coca-Cola să zică așa, cine știe. De aceea, nu poți avea încredere și nu ar trebui să te avânți în a spune că o știre e falsă sau nu decât după ce ai cercetat singur adevărul.
Cum faci asta? Mai întâi, citești toată știrea respectivă, nu doar titlul, nu doar comentariile de pe Facebook. Apoi cauți și alte articole pe tema respectivă, adună informații de la mai multe surse și vezi dacă toți sunt de-acord cu informația principală. Dacă nu, analizează motivele pentru care unii oameni nu sunt de acord cu ea. Și află ce ar putea ei să câștige mințindu-te.
În final, trece toate aceste informații prin filtru propriu și vezi ce iese – adevărat sau fals?
Un ultim sfat, nu îți forma o părere definitivă într-un domeniu care ți-e străin.
Eu, de exemplu, nu m-aș avânta să am o părere definitivă în fizică, deoarece nu a fost niciodată un domeniu la care să mă pricep.
Și așa se propagă știrile false și informațiile greșite, prin oameni care își asumă o părere fermă și definitivă într-un domeniu pe care nu îl înțeleg cu adevărat.
Discussion about this post