USR, supranumită în mediul online și Unitatea Specială de Revoluție, pentru radicalismul desprins parcă din revoluția franceză sau cea bolșevică se dovedește un partid care nu s-a născut din spuma mării, așa cum frecvent au încercat să convingă electoratul, ci cu o sumedenie de schelete în dulap ca la multe alte formațiuni politice.
Cazul Roxana Wring ne dovedește încă o dată acest lucru.
Judecătorii CAB au constatat calitatea de colaborator al Securităţii în cazul Roxanei Wring.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a transmis, în octombrie 2019, Curții de Apel București o acțiune astfel încât instanța să stabilească dacă Roxana Wring a avut sau nu calitatea de colaborator al Securității.
Ulterior, USR a transmis că Roxana Wring nu mai face parte din partid, deoarece statutul nu acceptă foști colaboratori ai Securității. Totodată, Roxana Wring și-a pierdut și mandatul de consilier al Consiliului Municipiului București (CGMB).
Roxana Wring alias R21 sau Rodica
Fosta preşedintă a USR Bucureşti, Roxana Wring, a semnat un angajament cu Securitatea, a avut numele conspirativ „R 21 sau Rodica” şi a furnizat informaţii „prin care se denunțau activități potrivinice regimului totalitar comunist” despre un profesor american şi turişti străini, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de CNSAS prin care solicită constatarea calităţii Roxanei Wring de colaborator al Securităţii ca poliţie politică.
Cererea CNSAS a fost pusă la dispoziţia presei, pentru consultare, în format anonimizat, de către Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a de contencios administrativ.
“Critică de câte ori are ocazia așa-numitul sistem polițienesc (spune el) existent la noi în țară, presupusele condiții grele de trai ale cetățenilor străini, puțina libertate de care se bucură (…) A vorbit odată despre așa-numitele clase existente în societatea noastră, afirmând că la noi există o clasă de privilegiați care e la conducere, și care conduce cu ajutorul unui aparat de poliție politică foarte bine pus la punct (…) Dezaprobă sistemul socialist și afirmă că cel capitalist e net superior”, sunt pasaje din nota semnată de R 21 sau Rodica, la data de 28 noiembrie 1977, despre delegatul companiei vest-germane Neckermann.
Potrivit CNSAS, ofiţerii de Securitate au notat în dosarul de reţea al Roxanei Wring că, în calitate de sursă, a furnizat informaţii cu solicitudine şi „a primit sarcina să cultive relațiile cu delegatul pentru a semnala și alte aspecte din comportarea și legăturile lui”.
”E un șoc. Nu am semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității, despre care să știu că ocupă o astfel de funcție”, scria pe Facebook Roxana Wring, pe 9 octombrie, când CNSAS a chemat-o în judecată.
Ea a lucrat între septembrie 1977 şi noiembrie 1979 la ONT, ca ghid turistic, apoi, la vârsta de 25 de ani, în 1980, statul comunist i-a permis să părăsească ţara după ce s-a căsătorit cu un cetăţean britanic.
Discussion about this post