Pe măsură ce protestele şi revoltele se succed în Statele Unite pentru a combate discriminarea rasială, mişcarea „Black Lives Matter” a stârnit polemici în comunitatea IT. Programatorii se consultă asupra scoaterii din limbajele de programare a expresiilor considerate problematice, precum „whitelist” (lista albă), „blacklist” (lista neagră), dar mai ales „master” (stăpân) şi „slave” (sclav).
„Este evident că unii oameni sunt răniţi de aceşti termeni şi că utilizarea lor trezeşte în ei un sentiment de nelinişte, nu din motive tehnice, ci din cauza contextului istoric şi social. Aceste argumente sunt suficiente pentru a le face să dispară.”, a considerat recent Google.
Programatorii sunt divizaţi, pentru că nu se gândesc la conotaţiile rasiale ale termenilor atunci când utilizează expresiile în limbajul comun de codare. Expresiile interzise nu au găsit pâna acum termeni înlocuitori cu care toată lumea să fie de acord.
IETF (Internet Engineering Task Force), consorţiul internaţional care discută şi publică standardele informatice, face o serie de sugestii, inclusiv „blocklist” şi „allowlist”, sau chiar „primar-secundar”, pentru combinaţia „master-slave”.
Comunitatea programatorilor nu s-a pus încă de acord asupra unei opţiuni finale. Până atunci, programatorii vor derula o muncă titanică pentru a înlocui termenii cu probleme. Schimbările de expresie necesită lucrări de ajustare şi mai multe teste pentru a evita orice incompatibilitate sau defecţiuni între limbajele de programare.
Discussion about this post