Țara noastră este un mediu temperat, perfect pentru multe specii de animale, ca urmare pe teritoriul acesteia putem găsi o mulțime de specii de mamifere, pești sau păsări. Pentru a ne aminti de frumusețea și diversitatea României, aceste rânduri sunt dedicate celei mai cunoscute specii de păsări din țară: mierla.
Cum recunoaștem această pasăre: femela, mierla, este de culoare maro închis, cu o nuanță mai deschisă pe gâtlej, sau cu unele dungi verticale mai albicioase. Mierloiul, pe de altă parte, este negru complet, cu ciocul galben caracteristic și, în mod curios, el este cel responsabil de trilurile atât de des auzite.
Aceștia trăiesc în toate pădurile din țară, de la mare până la munte, iar peste tot auzim cântecul melodios al masculului. De obicei se găsesc în vârful copacilor, iar cântecul se aude mai ales dimineața. Multe dintre ele s-au obișnuit să trăiască în localități, în grădini și parcuri, iar unele chiar pe acoperișurile clădirilor din orașe.
Se pot observa destul de des, atunci când își caută hrana, în mare parte compusă din râme și insecte, pe care le culeg de pe pământ, dintre ierburi. Nu sunt fricoase și nu se sperie de om, acesta putându-se apropia până la câțiva matri de ele.
Aceste păsări își construiesc un cuib masiv, cu pereți formați din ierburi, pe care îl fixează între crengile copacilor. Femela depune în jur de 5 ouă, care sunt clocite timp de 2 săptămâni de ambii parteneri. Puii cresc repede, părăsind cuibul după 2 săptămâni, iar cam de la 3 săptămâni pot să zboare. Deși sunt migratoare, câteva exemplare rămân în țară peste iarnă, hrănindu-se cu fructe de pădure de sezon: păducel, măceșe, etc.
Astfel, datorită cântecului atât de plăcut, a prezenței sale nu numai în păduri, dar chiar și lângă fereastra omului, mierla merită să fie ocrotită alături de toate celelalte păsări cântătoare.
Discussion about this post