Jocul pe calculator a ajuns, in zilele noastre, inevitabil, o componenta de baza a jocului copilariei. In ciuda parerii generale, acesta este, cel putin in cantitati moderate, fara indoiala, un factor important in dezvoltarea copilului.
Un prim argument ar fi dezvoltarea intelectuala. Copilul ar contact inca de mic cu tehnologia, astfel ca invata, prin joc, intr-un mod distractiv si anumite concepte legate de aceasta, ce pot fi folosite in viitor in situatii neprevazute sau chiar in alegerea unei cariere. Chiar si unii dintre cei mai priceputi informaticieni din lume au declarat ca pasiunea lor in domeniu a inceput cu un simplu joc. In plus, in ziua de azi, cu cat avansam in timp, cu atat tehnologia devine mai importanta si incepem sa ne bazam din ce in ce mai mult pe ea. Astfel, fiind un domeniu atat al prezentului, dar mai ales al viitorului, copiii trebuie obisnuiti de mici cu acesta, deoarece cel mai probabil le va prinde bine.
In al doilea rand, din aceste jocuri copiii pot sa deprinda anumite abilitati destul de importante care l-ar putea ajuta in viata. De exemplu acestia se pot obisnui sa gandeasca logic si sa rezolve in mod practic probleme inspirate din realiate, in cazul jocurilor logice. Sau pot sa ii slefuiasca abilitatea copilului de a realiza mai multe sarcini odata, chiar si in situatii de presiune, la jocurile de strategie. Pe langa acestea, un studiu a demonstrat ca peste un sfert dintre cei ce au jucat jocuri video cu multa actiune au reusit sa ia decizii urgente cu mai multa rapiditate decat cei ce nu jucat astfel de jocuri. In plus, psihologii considera ca aceia care s-au jucat de mai multe ori jocuri video pot face alegeri mai clare si mai rapide decat ceilalti.
Desigur, nu putem vorbi numai de beneficii. Evident, ca la orice lucru, exista si o parte negativa in aceasta poveste, iar aceasta este, bineinteles, crearea de dependenta de jocuri. Numeroase studii au afirmat cu certitudine ca aceia care au facut din jocurile video o componenta importanta a timpului lor pot deveni foarte izolati, sa le scada rezultatele scolare si in cele din urma pot aparea si probleme de sanatate. Astfel, aici ar trebui sa intervina parintii si sa ii faca pe cei mici sa inteleaga aceste abateri. De aceea, datorita acestor aspecte mai putin pozitive, am adaugat in ipoteza cuvintele ,,in cantitati moderate”.
In concluzie, datorita consecintelor pozitive mentale si psihologice pe care jocurile pe calculator in cantitati moderate le au asupra copilului, putem afirma ca acestea determina un rol important in educatia si dezvoltarea acestuia in copilarie.
Discussion about this post