Potrivit unei scrisori deschise transmise miercuri primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și Primăriei București, valoarea istorică a celei mai emblematice grădini publice din România, Grădina Cișmigiu, care este monument de arhitectură Clasa A, trebuie să fie respectată.
„Solicităm mutarea în regim de urgență din Grădina Cișmigiu a Festivalului de teatru în aer liber Bucureștii lui Caragiale într-un spațiu adecvat pentru acest tip de evenimente, în care natura și oamenii din imediată vecinătate nu sunt afectați direct de zgomotul produs prin amplificarea sunetului sau de efectele inerente unei astfel de manifestații”, se arată în scrisoare.
Semnatarii scrisorii susțin că organizarea festivalului în Grădina Cișmigiu nu este deloc oportună deoarece va duce o poluare fonică excesivă, dincolo de limita legală.
Limita de zgomot în parcuri este de 60 dB iar când se depășește această limită este afectat ecosistemul parcului, clădirile din vecinătatea imediată și calitatea locuirii prin vibrațiile generate de zgomote puternice cu frecvențe joase.
„Un zgomot constant și puternic, cum este cel difuzat prin boxele de mari dimensiuni instalate în fața scenelor, crește tensiunea și schimbă peisajul sonor al parcului, generând un efect în lanț: oamenii devin mai agitați și vorbesc mai tare, câinii sunt iritați și latră mai mult, iar ciorile se sperie și fac mai multă gălăgie”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
De asemenea, orice depășire a nivelului de zgomot poate cauza afecțiuni grave și definitive ale auzului, în special la copii.
Din punct de vedere al rezidenților, scenele festivalului sunt așezate la doar 10-20 metri de imobilele care mărginesc parcul în partea din est, iar zgomotul puternic afectează puternic calitatea locuirii din cartier.
„Timp de 10 weekend-uri, locuitorii cartierului, care au dreptul la liniște și odihnă după o săptămână de lucru, se vor afla într-o situație extrem de neplăcută fără a fi fost vreodată consultați în prealabil cu privire la oportunitatea organizării acestui festival”, au subliniat reprezentanții asociațiilor.
Scrisoarea deschisă este semnată de Inițiativa Civică Cișmigiu, reprezentant la comunității, Asociația Jumătatea Plină, specialist mediu sonor, și Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială București-Ilfov, specialiști peisagistică.
Festivalul de teatru în aer liber „Bucureștii lui Caragiale” este programat pe peluzele din Grădina Cișmigiu, pe parcursul a 10 weekend-uri consecutive din perioada 18 iulie-20 septembrie.
Discussion about this post