„Este o decizie, aș îndrăzni să spun, aproape istorică, pentru faptul că într-un timp foarte scurt avem deja din partea șefilor de stat și de guvern un acord și sunt convins că și în Parlamentul European discuțiile vor merge destul de repede”, a declarat la RFI europarlamentarul PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe în Parlamentul European.
El a subliniat că „va exista un mecanism al statului de drept care va fi legat de modul în care se vor cheltui acești bani”.
„E pentru prima dată în istoria UE când șefii de stat și de guvern, la solicitarea Parlamentului și la insistența Parlamentului European, acceptă o datorie publică europeană. Deci, practic, prin acest program de redresare UE va împrumuta bani de pe piața de capital pentru a finanța economiile statelor membre să se redreseze, însă acele datorii, în mare parte, nu vor mai merge pe datoria publică a statelor membre, ci se va crea o datorie publică europeană, care va fi rambursată la comun”, a mai afirmat liderul PLUS.
El a apreciat drept parte pozitivă faptul că acordul a fost încheiat rapid.
„Avem un acord după doar câteva luni de zile de când această criză s-a declanșat și nu după ani de zile, așa cum a fost cazul pentru criza financiară și economică din 2008-2009, când abia în 2011-2012 UE a reușit să ia niște măsuri. Deci de data asta s-a acționat mult mai rapid, ăsta este un lucru pozitiv”, a mai spus Cioloș.
Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.
„Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.
Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.
Discussion about this post