Uneori, ni se întâmplă accidente. Unele sunt minore (simple zgârieturi sau julituri, etc.) dar altele mai grave (politraumatisme prin căderi de la înălțime sau alunecări) care pot chiar pune în pericol viața. Gândirea de tipul mie nu mi se întâmplă este greșită și poate fi scump plătită. Așa că ne-am propus să facem o serie de articole,să descriem elementele de bază ale primului ajutor, cât mai simplu și mai realist, dar riguros din punct de vedere medical. Azi este al treilea articol, ce continuă seria despre plăgile superficiale. Aflăm cum le pansăm.
După oprirea sângerării, spălare și dezinfecție, se va trece la pansarea rănii. Pansamentul trebuie să fie steril, pe cât se poate aerisit (nu se acoperă complet cu leucoplast) și nu foarte gros. Atenție la leucoplast: acesta va fi aplicat pe pielea sănătoasă și nu trebuie în niciun caz să ajungă direct pe rană. După aproximativ 24 de ore de la rănire cel mai bine este ca o plagă superficială să fie lăsată la aer, fără pansament.
Explicația este că cei mai periculoși microbi ce se pot dezvolta într-o rană sunt cei anaerobi, adică microbii cărora aerul le este fatal. În plus, un pansament menține o oarecare umezeală, care nu este favorabilă vindecării. Totuși, există situații în care pansarea rănii rămâne necesară pe o perioadă de timp mai îndelungată (pentru a evita contactul cu îmbrăcăminte, sau cu pământ, crengi, etc.; alteori chiar aerul nu permite lăsarea descoperită a rănii: de ex, pe o vreme cu vânt puternic, chiar în condițiile aerului curat, nu ebine ca rana să stea descoperită). Obligatoriu o dată pe zi pansamentul se va scoate, se va spăla rana și apoi se va pune un pansament nou (înainte se poate pune puțină betadină. Dacă nu știi ce e aia betadină, vizionează articolul anterior de pe linkul de mai jos https://bpnews.ro/2020/07/21/ce-dezinfectant-sa-folosesti-pentru-rani-lectie-de-prim-ajutor/ ). La nevoie, schimbarea pansamentului se poate schimba mai des, în funcție de ocazie.
Și am ajuns la fnalul articolului. Cei intersați pot să acceseze articolul anterior, în care am vorbit despre primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce te rănești: https://bpnews.ro/2020/07/20/cum-sa-dai-primul-ajutor-sfaturi-si-tehnici-pentru-munte/ .
Sau ai putea să vezi celălalt articol din serie, despre dezinfectante și ce să pui pe rană pentru a nu te infecta: https://bpnews.ro/2020/07/21/ce-dezinfectant-sa-folosesti-pentru-rani-lectie-de-prim-ajutor/ .
Discussion about this post