Oricât de ciudat ar suna, există câteva locuri pe planeta asta unde moartea este interzisă prin lege. Conceptul ilegalizării unui fenomen natural cum este moartea a rămas tabu, chiar și în ziua de astăzi, iar puțini oameni cunosc adevărul despre aceste locuri.
În acest articol, am decis să explorăm fiecare dintre faimoasele localități unde nu ai voie să mori și să vedem cât de adevărat este acest zvon.
I. Longyearbyen în Norvegia
Prima locație de pe lista noastră are o istorie cât se poate de interesantă, mai ales în actualele vremuri de criză. Deși nu este tehnic interzis să mori în Longyearbyen, locuitorii bolnavi sau bătrâni sunt rugați să se mute în ultimele luni de viață, deoarece este interzisă înmormântarea lor în oraș.
Aceasta a fost interzisă încă din 1950, când s-a descoperit că victimele epidemiei de gripă spaniolă din 1918 (una din cele mai grele pandemii ale istories) nu începuseră încă să se descompună din cauza stării de îngheț permanent a pământului de acolo.
Din acest motiv, oamenii de știință au considerat periculoasă dezgroparea acelor morminte sau deranjarea țărânei din zonă, de teamă că victimele încă poartă virusul ce a infectat în 1918 o treime din populația lumii.
II. Cugnaux în Franța
Cugnaux nu este singurul oraș din Franța unde moartea este interzisă, însă el rămâne cel mai faimos din cele trei așezăminte. În 2007, primarul din Cugnaux a cerut permisiune să deschidă un nou cimitir, pe motiv că cel din oraș era plin-ochi. Însă cererea sa a fost respinsă deoarece nu mai exista spațiu, sau cel puțin asta a fost scuza oferită. (O cerere similară fusese deja refuzată în 2000, în orașul Le Lavandou).
Furios, primarul din Cugnaux a emis o hotărâre conform căreia moartea este interzisă în oraș. Ulterior, consiliul local i-a dat permisiune să mărească cimitirul deja existent, însă legea respectivă a rămas în vigoare până-n ziua de astăzi.
III. Sellia în Italia
Un orășel mic din zona Calabria, în Italia, Sellia are o populație de doar cinci sute și ceva de locuitori astăzi. Cândva un oraș plin de viață, micul refugiu italienesc a scăzut de-a lungul anilor, iar astăzi, majoritatea locuitorilor (peste 60%) au peste 75 de ani.
Văzând că populația orașului scade îngrijorător de rapid, primarul din Sellia, David Zicchinella, a declarat în 2015 că este interzis să mori în Sellia. Menită ca o măsură care să-i încurajeze pe locuitori să aibă grijă de sănătate, primarul Zicchinella a luat hotărârea foarte în serios și chiar a amendat persoanele care nu făceau la fel.
IV. Lanjaron în Spania
Deși luat mai mult în glumă de locuitori, în 1999 primarul din Lanjaron a dat într-adevăr un edict prin care le interzicea locuitorilor să moară până când guvernul spaniol cumpără pământ pentru un nou cimitir. La mai bine de 20 de ani de la decizia primarului, încă nu se știe dacă Lanjaron a făcut vreodată rost de un nou loc de veci.
V. Itsukushima în Japonia
Poate cea mai interesantă dintre locațiile de pe listă, insula japoneză Itsukushima este considerată sfântă de localnici, iar aceștia și-au propus să o păstreze curată de poluarea morții. În 1555, după bătălia de la Miyajima (singura bătălie care a avut vreodată loc pe insulă), generalul victorios a dat ordin ca pământul să fie spălat de sângele vărsat, cadavrele luate de pe insulă, iar clădirile din apropriere spălate până luceau.
Sanctitatea insulei este luată atât de în serios că din 1978 și până astăzi, nicio moarte și nicio naștere nu a avut loc pe insulă. Înmormântările sunt de asemenea interzise. Astfel că femeile însărcinate, precum și oamenii bătrâni sau bolnavi, sunt dați afară de pe insulă în mod regulat.
Discussion about this post