Ministerul Apărării de la Ankara a transmis miercuri după-amiază că nave militare turce au efectuat exerciţii cu un distrugător al Statelor Unite. Administraţia Recep Tayyip Erdogan nu a oferit detalii despre aceste manevre navale, care intervin în contextul tensiunilor din estul Mării Mediterane generate de activităţile turce de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaz.
În paralel, Franţa şi Italia au mobilizat capabilităţi militare în estul Mării Mediterane pentru exerciţii comune cu Grecia şi Republica Cipru. „Grecia, Republica Cipru, Franţa şi Italia au convenit să instituie o prezenţă militară comună în estul Mării Mediterane în cadrul unei iniţiative tripartite de cooperare”, a comunicat miercuri Ministerul grec al Apărării.
„Estul Mării Mediterane se transformă într-un spaţiu de tensiuni. Respectarea dreptului internaţional trebuie să fie regula, nu excepţia. Împreună cu partenerii noştri ciprioţi, greci şi italieni, începem un exerciţiu comun, cu mijloace aeriene şi maritime”, a declarat Florence Parly, ministrul francez al Forţelor Armate.
În contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Franţa a trimis două nave militare, inclusiv fregata Lafayette, şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane. Avioanele militare sunt staţionate în Insula Creta. În estul Mării Mediterane este şi nava franceză portelicopter Tonnerre, care se îndreaptă spre Liban.
Heiko Maas, ministrul german de Externe, a avertizat marţi, în contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, că „orice scânteie” riscă să genereze „un dezastru” în estul Mării Mediterane. „Actuala situaţie din estul Mării Mediterane reprezintă un joc cu focul, iar orice scânteie, oricât de mică, poate conduce la un dezastru. Nu vrea nimeni acest lucru, cu atât mai puţin o confruntare militară între parteneri NATO şi vecini”, a declarat Heiko Maas după întrevederea cu ministrul grec de Externe, Nikos Dendias.
Şeful diplomaţiei de la Berlin a subliniat că a mers în Grecia cu două mesaje: „Unul este că Germania şi întreaga Uniune Europeană sunt solidare cu Grecia. Al doilea, la fel de important, este că avem nevoie absolută şi imediată de semnale în sensul reducerii tensiunilor şi de disponibilitate spre dialog”.
Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a denunţat „provocările” Turciei şi „încălcările dreptului internaţional”, dar a subliniat că Guvernul Greciei este dispus să dialogheze cu Administraţia Recep Tayyip Erdogan.
Turcia a iniţiat activităţi de explorare petrolieră în estul Mării Mediterane, spre nemulţumirea Greciei şi a Republicii Cipru.
Discussion about this post