În Coreea, plasma este deja transformată în imunoglobulină anti-Covid, un medicament revoluţionar care le poate da şanse în plus la viaţă pacienţilor aflaţi în stare gravă.
În Japonia, Germania, Elveţia, Italia, Spania sau Israel deja se fac teste avansate pentru acest medicament inovator, iar primele rezultate sunt promiţătoare.
„La administrarea de plasmă nu ştim exact câţi anticorpi îi dăm acelui pacient, la administrarea de imunoglobulină ştim exact câţi anticorpi am pus în fiecare flacon de imunoglobulină. Este nevoie de surplus de plasmă pe care nu o administrezi pacienţilor aflaţi în stare destul de severă şi pe care să o transmiţi fabricilor care să extragă anticorpii din această plasmă şi să facă aceste medicamente care practic oferă o doză standardizată, maximizată de anticorpi pacienţilor”, explică Florin Hozoc, CEO-ul unei firme care a donat statului 18 aparate de plasmafereză.
Şi totuşi, în România producerea acestui medicament este imposibilă. Medicul Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că, la noi, numărul donatorilor de plasmă este foarte mic şi că legislaţia nu permite exportul de plasmă către fabricile din Europa pentru a primi la un preţ bun imunoglobulină.
Citește întreg articolul pe www.vp-news.com.
Discussion about this post