„Trebuie să fim cu toții onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparență: actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit – mă tem – nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor”, a spus Iohannis.
Președintele afirmă că mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie și, fără alegeri, actualii parlamentari nu vor mai putea vota legi organice.
„Mecanismele democratice ale funcționării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert: mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie, după această dată dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii ar mai putea vota legi simple, nu și legi organice. Vă dați seama că ar fi catastrofal pentru România într-o perioadă care se anunță a fi foarte grea”, a mai spus Iohannis.
Testarea în masă este un deziderat greu de atins
Testarea în masă este recomandată doar de persoane care vor să pară interesante, a spus, miercuri, președintele Klaus Iohannis, care consideră că România nu are capacitate de testare pentru un număr „foarte-foarte mare”.
Întrebat dacă România nu ar putea prelua modelul Slovaciei, de testare în masă pentru COVID-19, președintele Klaus Iohannis a spus că România nu are capacitate pentru testare „în număr foarte – foarte mare”.
„În primul rând, România nu are capacitate pentru testare în număr foarte-foarte mare. Testarea în masă ar însemna poate sute de mii de testări zilnice, ceea ce practic nu se poate. Nu avem dotări, nu avem personalul pentru așa ceva și nici nu e recomandată”, a spus Iohannis.
Președintele a mai spus că testarea în masă este recomandată doar de către persoanele care „vor să pară interesante”.
„Testarea în masă nu este recomandată decât de către persoane care vor să pară interesante. Ceea ce este recomandat în România este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile. Știți foarte bine că se face anchetă epidemiologică și toate persoanele sunt testate”, a mai spus Klaus Iohannis.
Acesta consideră că odată ce s-a ajuns la 37.000 de teste pe zi în țară este „un lucru de apreciat, dacă ne gândim de unde am pornit”.
Discussion about this post