Irineu, în vârstă de 90 de ani, a fost un conservator care a exercitat o influență politică majoră și a fost diagnosticat pozitiv pe 4 noiembrie. Se afla de atunci într-un spital militar din capitala Belgrad.
Patriarhul a participat la înmormântarea din 1 noiembrie a mitropolitului Amfilohie, cel mai înalt cleric al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, care a murit și el din cauza COVID-19.
Starea Patriarhului s-a agravat joi, când a fost intubat, a spus echipa de medici care l-a îngrijit.
Irineu a devenit al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2010. Biserica are aproximativ 12 milioane de adepți, în principal în Serbia, Muntenegru și Bosnia, și eparhii în Statele Unite, Australia și Europa de Vest.
Irineu s-a opus categoric independenței Kosovo, fosta provincie a Serbiei, predominant albaneză, considerată un leagăn medieval al creștinismului ortodox sârb și unde se află unele dintre cele mai importante mănăstiri ale bisericii.
El a spus că Serbia ar trebui să adere la Uniunea Europeană „dacă UE respectă identitatea, cultura și religia sârbă”.
A fost cunoscut și pentru declaraţiile sale în favoarea restaurării monarhiei în Serbia cu ultima dinastie domnitoare, Casa Karageorgevici, condusă actualmente de Alteţa Sa Regală Principele Alexandru al Serbiei:
„Părerea mea [despre monarhie – n.red.] este exact cea a Sfintei noastre Biserici – Dumnezeu în cer, Regele pe pământ.” (declaraţie din 29 aprilie 2013)
„Îmi doresc ce-şi doreşte şi poporul sârb – că într-o zi vom avea o monarhie în fruntea naţiunii noastre.” (interviu pentru televiziunea publică a Serbiei, 13 decembrie 2015).
Alegerea noului patriarh va avea loc în lunile următoare.
Coronavirusul a infectat până acum peste 104.000 de oameni și a ucis 1.110 de oameni în Serbia, o țară de 7,2 milioane de locuitori.
Discussion about this post