„România condamnă modul netransparent și contrar practicilor democratice în care au acționat, la 3 decembrie 2020, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM și Platforma <Pentru Moldova>, care include Partidul Șor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020. România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit Diplomației de la București, modul în care au acționat aceste forțe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, „scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale”.
„Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova și reitereaza susținerea pentru eforturile Președintelui ales în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetățenii Republicii Moldova. Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova”, conchide MAE.
Deputaţii PSRM şi ai Partidului Şor au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede trecerea Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în subordinea Parlamentului, dar şi o lege care anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA. De asemenea, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea sunt modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcţionarea limbilor, modificări legate de statutului autonomiei găgăuze.
Încercarea de a trece serviciul de informaţii în subordinea legislativului este considerată de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintelui ales, Maia Sandu, care ar urma să fie învestită în funcţie la sfârşitul lunii decembrie.
Câteva mii de persoane s-au adunat joi în faţa Parlamentului din Republica Moldova pentru a protesta faţă de intenţia socialiştilor de a trece Serviciul de Informaţii (SIS) din subordinea preşedintelui în cea a legislativului.
Zeci de de membri PMP au protestat în faţa Ambasadei Republicii Moldova faţă de ultimele evenimente de la Chişinău.
Discussion about this post