Vladimir Putin a ameninţat Occidentul cu un răspuns „rapid şi dur” în cazul încălcării unor „linii roşii” nespecificate, în momentul în care susţinătorii liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, intenţionează să iasă în stradă pentru a cere eliberarea opozantului, momentan închis.
Discursul lui Putin survine pe fondul tensiunilor accentuate dintre Rusia şi Occident şi al unei masive acumulări militare ruseşti la graniţa cu Ucraina, care a stârnit temerile privitoare la un atac din partea Rusiei în estul Ucrainei.
Biroul preşedinţiei Rusiei anunţase o declaraţie majoră de politică externă, dar adresarea lui Putin s-a limitat la trimiterea unui avertisment puternic Occidentului, referitor la încălcări ale intereselor Kremlinului.
„Oricine ameninţă interesele esenţiale ale securităţii noastre va regreta mai mult decât a regretat vreodată”, a spus Vladimir Putin la finalul discursului său de 90 de minute.
„Sper că nimeni nu decide să treacă liniile roşii în relaţiile cu Rusia, şi vom decide care sunt aceste linii roşii în fiecare caz”.
Preşedintele Putin a încercat să înfăţişeze Rusia drept o victimă, susţinând că frecventele critici ale Occidentului cu privire la Rusie „au devenit un fel de sport”, adăugând că Moscova „s-a comportat cu reţinere şi moderare”.
El a avertizat Occidentul împotriva unor sancţiuni suplimentare sau împotriva altor acţiuni ostile, spunând că „răspunsul Rusiei va fi întotdeauna rapid, asimetric şi dur”.
Putin a dedicat cea mai mare parte a acestui discurs problemelor interne, promiţând plăţi pentru familiile din Rusia lovite de pandemia produsă de virusul Wuhan.
De asemenea, a cerut ruşilor să facă vaccinul Covid-19. „Vaccinează-te. Aceasta este singura modalitate de a opri pandemia mortală”, a spus el.
Acceptarea vaccinului Sputnik-V de către ruşi, care a fost recunoscut ca un vaccin eficient, a fost uimitor de lentă, afectată de neîncrederea oamenilor în autorităţi.
Doar 8 din cele 144 de milioane de locuitori ai Rusiei au făcut ambele doze de vaccin, potrivit datelor guvernului.
Miercuri seara, susţinătorii opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei, urmează să iasă în stradă în toată Rusia ca parte a unui ultim protest înainte ca procurorii să declare sprijinul acordat lui Navalnîi o „mişcare extremistă”.
Mase de oameni începuseră deja să se adune la Vladivostok şi Khabarovsk în Extremul Orient al Rusiei, care a fost scena unor demonstraţii anti-Kremlin în vară.
Protestatarii au mărşăluit la Vladivostok, scandând „Navalnîi liber!”
Au fost raportate aproape 100 de arestări.
Prietenii şi familia lui Alexei Navalnîi au dat semnalul săptămâna trecută după publicarea unor analize recente de sânge care arătau niveluri periculoase de potasiu, determinând medicii independenţi să-şi exprime temerile legate de viaţa opozantului.
Navalnîi a intrat în greva foamei în urmă cu trei săptămâni, după ce administraţia penitenciarului unde este închis a refuzat să-l lase să consulte un medic civil, în ciuda faptului că acuza dureri majore de spate şi amorţeală la picioare.
Navalnîi a fost mutat duminică la un spital dintr-o altă închisoare, unde avocaţii l-au putut vedea, în cele din urmă, marţi.
Într-un mesaj transmis de avocaţii săi, Navalnîi nu a dat detalii despre starea sa, dar a spus că s-a simţit „destul de rău” în weekend, când a fost mutat în secţia medicală.
El a mulţumit susţinătorilor săi pentru că i-au reamintit că nu este singur în lupta sa: „Este foarte important să simţi sprijinul şi solidaritatea: nu există o armă mai bună împotriva nedreptăţii şi a nelegiuirii”.
Analiştii se aşteaptă ca o instanţă moscovită să se pronunţe în următoarele săptămâni, desemnând Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi şi reţeaua sa regională – organizaţie extremistă. Eticheta este aplicată în Rusia reţelei Al-Qaeda şi ar face ca echipa şi suporterii lui Navalnîi să poată primi pedepse cu închisoarea şi amenzi severe.
Unele dintre birourile regionale ale campaniei lui Navalnîi au început să şteargă conturi din reţelele de socializare ruseşti vulnerabile la solicitări de informaţii din partea serviciilor de securitate controlate de Kremlin.
Suporterii lui Navalnîi au anunţat, miercuri seară, proteste la nivel naţional, descriind iniţiativa drept o „bătălie finală” cu Kremlinul, într-un moment în care viaţa lui Navalnîi ar fi în pericol şi reţeaua sa de suporteri pe cale să fie decimată de persecuţia Kremlinului.
Miercuri dimineaţă, presa rusă a transmis că cel puţin zece asociaţi ai lui Navalnîi din mai multe regiuni ruseşti au fost reţinuţi, iar locuinţele lor au fost percheziţionate înainte de miting.
Discussion about this post