O producție cinematografică americană recent lansată în anumite părți ale Globului stârnește numeroase dispute și tot atâtea controverse. Filmul este axat pe viața celebrului exorcist de la Vatican, a părintelui catolic Gabriele Amorth. Numai că este considerat pe bună dreptate „contrar realității istorice” și menit să „distorsioneze și chiar să falsifice adevărul despre fenomenul exorcismelor.” Un grup de exorciști a criticat cu fermitate și argumente valide noul film de succes al actorului american Russell Crowe cu privire la viața fondatorului grupului, declarând că filmul este asemenea unei „flash de cinema” care are ca scop „să trezească emoții puternice și nesănătoase”.
Statul Vatican a recunoscut din punct de vedere juridic Asociaţia Internaţională a Exorciştilor încă din anul 2014, manifestându-şi astfel sprijinul pentru o practică ce nu este nici admisă, nici apreciată de toate confesiunile, potrivit cotidianului L‘Osservatore Romano.
Cotidianul oficial al Vaticanului scria, încă din ediţia sa din data de 13 iunie 2014 că tocmai Congregaţia pentru cler a semnat un decret prin care aprobă statutul juridic al asociaţiei.
Papa Francisc a evocat, mult mai frecvent decât predecesorii săi, prezenţa nocivă a „diavolului”, a „demonilor” şi a „Satanei” în lume şi necesitatea de a lupta prin diferite mijloace contra acestora.
Asociația Internațională a Exorciștilor (IAE), fondată în 1990 de către părintele Gabriel Amorth numără peste 250 de exorcişti din 30 de ţări.
Fii aprobată de statul Vatican în anii trecuți, a emis o declarație pe data de 7 martie 2023 în care condamnă ferm un film despre Amorth, care urmează să fie lansat în StateleUnite ale Americii pe 19 aprilie. „Viziunea trailerul filmului confirmă, dacă este necesar, nu numai calitatea sa de stropire cinematografică, un adevărat sub-gen al cinematografiei de groază, ci și lipsa de încredere pe o problemă atât de delicată și relevantă”, a caracterizat grupul filmul.
Producția intitulată „Exorcistul Papei” a suscitat interesul publicului larg deoarece îl are în distribuție pe cunoscutul actor Russell Crowe, care a declarat că filmul se bazează pe memoriile și scrierile parintelui Gabriel Amorth.
Cine a fost Gabriel Amorth
Membru al ordinului paulin, Amorth a fost numit exorcistul șef al Eparhiei Romei în 1985. El a declarat în 2013 că a alungat 160.000 de demoni în timpul carierei sale prolifique de multe mii de exorcisme.
Amorth, care a trecut la cele veșnice în 2016 la vârsta de 91 de ani, a devenit, probabil, un nume mai cunoscut printre catolici odată cu publicarea cărților sale în limba engleză „An Exorcist Tells His Story” și „An Exorcist, More Stories”. Recunoscut pe scară largă drept cel mai informat și experimentat exorcist al Bisericii, Amorth a avertizat cum credința a fost înlocuită de „superstiție, magie, satanism sau plăci Ouija”, toate acestea „deschizând toate ușile prezenței demonilor”.
Filmul… cu pricina
Producția „Exorcistul Papei”, care a costat 18 milioane de dolari, a atras o atenție considerabilă, atât datorită lui Russell Crowe ca actor principal, cât și datorită subiectului care implică ocultismul și Biserica Catolică.
Actorul Russell Crowe a declarat că „în mod evident, felul în care lucrurile sunt portretizate în film sunt specifice artei de a face film și sunt concepute pentru a fi o piesă de divertisment”. Crowe ar fi studiat scrierile lui Amorth, iar filmul a apărut datorită faptului că compania de producție – Screen Gems, o subsidiară a Sony – a cumpărat drepturile asupra poveștii preotului.
Întrucât viața lui Amorth se învârte în jurul a multe mii de exorcisme, acestea fac, în mod natural, parte din intriga filmului, dar grupul care-l apreciază pe fostul preot exorcist Gabriele Amorth a avertizat că portretizarea filmului a unor astfel de evenimente nu era reală: „Așa cum a fost cazul în alte filme, totul este exagerat, cu manifestări izbitoare la nivel fizic și verbal, tipice filmelor de groază.”
Reacția IAE
IAE a scris prezentarea filmului despre exorcismele lui Amorth „pe lângă faptul că este contrar realității istorice, distorsionează și falsifică ceea ce se trăiește și se trăiește cu adevărat în timpul exorcizării oamenilor cu adevărat posedați pe care noi, exorciștii catolici, sărbătorim conform directivelor date de Biserică”.
Ei au considerat filmul a fi „insultător cu privire la starea de suferință în care sunt plasați cei care sunt victimele unei acțiuni extraordinare a diavolului”.
Pe lângă faptul că filmul este „exagerat” în ceea ce privește preotul și persoana deținută, IAE a acuzat filmul că reprezintă un pericol pentru toți telespectatorii.
Reprezentarea exorcismelor din film este „un spectacol menit să trezească emoții puternice și nesănătoase, datorită unei decoruri sumbre, cu efecte sonore de natură să trezească doar anxietate, neliniște și teamă în privitor”, au declarat aceștia, avertizâdu- pe toți amatorii acestui gen de producții cinematografice.
Rezultatul final este unul „de a insufla credința că exorcismul este un fenomen anormal, monstruos și înspăimântător, al cărui singur protagonist este diavolul, ale cărui reacții violente pot fi înfruntate cu mare dificultate” În opinia acestora, filmul relevă tot ceea ce este exact opusul a ceea ce se întâmplă în contextul exorcizării celebrate în Biserica Catolică în ascultare de directivele pe care le emite.
Dar IAE a avertizat publicul cu privire la acest film, declarând că portretizarea lui Crowe despre vrednicul de pomenire preot Amorth nu reprezintă acțiunile sau manierele prelatului. Aceștia i-au acuzat pe toți cei implicați în proiect inclusiv pe vedete și producători că au ratat „spiritul de serviciu” care l-a caracterizat pe Amorth „în slujirea lui de consolare”.
IAE a continuat pe aceeași linie afirmând că Biserica Catolică e reprezentată atunci „de un papă la fel de incredibil, interpretat de actorul italian Franco Nero.”În cele din urmă, mediile Vaticanului, pictate cu o gamă obișnuită de nuanțe clar-obscur, dau filmului un efect de „Codul lui Da Vinci” pentru a insufla publicului îndoiala obișnuit, prilejuită de interogațiile de genul:” Cine este adevăratul dușman, diavolul sau „puterea” bisericească?”
Întrucât viața lui Amorth se învârte în jurul a multe mii de exorcisme, acestea fac, în mod natural, parte din intriga filmului, dar grupul a avertizat că portretizarea filmului a unor astfel de evenimente nu era reală: „Așa cum a fost cazul în alte filme, totul este exagerat, cu manifestări izbitoare la nivel fizic și verbal, tipice filmelor de groază.”
IAE a etichetat prezentarea filmului despre exorcismele lui Amorth ca fiind tendențioasă, „pe lângă faptul că este contrar realității istorice, distorsionează și falsifică ceea ce se trăiește și se trăiește cu adevărat în timpul exorcizării oamenilor cu adevărat posedați pe care noi, exorciștii catolici, sărbătorim conform directivelor date de Biserică Catolică”.
Pe lângă faptul că filmul este considerat „exagerat” în ceea ce privește preotul și persoana deținută de către forțele malefice, IAE a acuzat filmul că reprezintă un pericol pentru telespectatori.
Dar grupul nu este unul complet declarat împotriva filmelor care se ocupă de acest fenomen al ocultismului, mărturie fiind un film special, recomandat de exorciști: „Libera Nos. The Triumph Over Evil”.
IAE a lăudat atunci lucrarea pentru portretizarea „autentică” a unui exorcist și a tuturor exorcismelor, inclusiv „cum exorcismul este un eveniment extrem de vesel, deoarece, pe măsură ce cineva experimentează în mod viu prezența și acțiunea lui Iisus Hristos Domnul și Împărtășania sfinților, cei care sunt chinuiți de acțiunea extraordinară a diavolului își găsesc treptat eliberarea și pacea.”
Trailer oficial
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto :https //google.com
Această prezentare a fost realizată de către Daniel Mihai redactor al platformei media BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post