Zilele Eminescu la Botoșani, 17-19 ianuarie 2025!
La manifestare participă membri marcanți ai SOS dar și ai lumii culturale botoșănene, a declarat Senatorul SOS de Prahova, Ninel Peia, Chestor al Senatului României,
Mihai Eminescu a trăit între 15 ianuarie 1850 și 15 iunie 1889. Perioada sa activă a fost în anii 1866-1883, cu unele întreruperi și în intervalul 1886-1888. A studiat la Viena și la Berlin in intervalul 1869-1874. A lucrat ca jurnalist la ziarul conservator „Timpul”, a frecventat Junimea. A colaborat cu Titu Maiorescu, PP Carp a fost prieten cu Ioan Slavici, Alexandru Vlahuță, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Zoe Mandrea, Mite Kremnitz, Veronica Micle.
În timpul vieții sale, i-a apărut un singur volum de poezie, Poesii, publicat prin selectare de către Titu Maiorescu la Tipografia Socec în 21 decembrie 1883, ne-a mai declarat senatorul Ninel Peia.
Mihai Eminescu a fost un geniu, subliniază senatorul Peia. A avut o capacitate extraordinară de asimila și a putea utiliza cunoștințe de Drept, Medicină, Filosofie, Literatură, Matematică, Fizică, Logică. Cunoștea perfect limbile franceză, germană, latină, greacă, italiană și spaniolă.
Mihai Eminescu, a mai completat senatorul Ninel Peia, a fost la debutul carierei sale la întoarcerea de la Berlin pentru o scurtă perioadă ca profesor de logică și germană. A fost și director al BCU Iași, a fost revizor școlar, înainte de a pleca la București ca să lucreze la Ziarul conservator Timpul.
De subliniat, mai spune Ninel Peia. Partidul Național Liberal, creditat cu marile realizări ale epocii moderne nu era deloc agreat de intelectualitatea literară românească! Ion Creangă, IL Caragiale, Ioan Slavici, Mihai Eminescu, titanii povestirii, dramaturgiei, romanului și poeziei erau de orientare conservatoare! Ei nu erau bogați ca să se spună că aderaseră la acest curent pe criterii de clasă cum ar fi zis istoriografia marxistă. Urau socialismul ca pe ceva din afară, urau liberalismul pe care-l considerau promotor al unor forme fără fond neglijînd fondul autohton cum scrisese Titu Maiorescu. Apartenența lor la conservatorism, la suveranism, consideră Ninel Peia, senator SOS de Prahova, Chestor al Senatului, membru în Comisiile de Resurse, Energie, respectiv, Transporturi, era pe bază de compatibilitate ideologică. Erau naționaliști, erau conștienți că românii trebuiau să se modernizeze nu prin importuri ci prin „politica pașilor mărunți”. „Prin noi înșine” deviza liberalilor, considerau conservatorii era doar una de fațadă, pentru că, în realitate, capitalul românesc era o avangardă a capitalului internațional, care-și plasa oamenii dintre liberali în posturi cheie. Junimea, apărută la Iași, opinează senatorul Ninel Peia a fost o mișcare de regenerare 100% românească.
Discussion about this post