Senator de Prahova Ninel Peia, Chestor al Senatului a realizat o evocare a zilei de 20 ianuarie 1884.
Iată textul acesteia;
„Încă de acum 141 de ani, devenise evidentă necesitatea sprijinirii școlilor și personalului didactic, didactic auxiliar.La 20 ianuarie 1884, „Casa pentru ajutorul școalelor” era fondată de către părintele învățământului românesc modern, Spiru Haret (1851-1912) .Legendarului Spiru Haret i se atribuie celebrul citat „Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”
Prin Casa Școalelor, Spiru Haret plănuise să edifice școli. Banii aveau ca sursă bugetul statului, dar și contribuțiile comunităților locale, inclusiv donații ale proprietarilor și negustorilor din localitatea unde se dorea edificarea unei școli.
La 21 septembrie 1893, avea să fie sancționat cu sancțiunea regală (semnătura pentru promulgare) de către Regele Carol I Regulamentul pentru construcția școlilor.
Voi cita doar un singur aspect care arată ce luciditate exista în școala românească acum 141 de ani prin strălucita minte a lui Spiru Haret, Este vorba de fondarea școlilor în cele mai izolate locuri, respectiv de motivarea dascălilor să lucreze acolo:
„şcoala de cătun cu o singură clasă, şcoala inferioară cu o singură clasă şi locuinţa învăţătorului şi şcoala rurală superioară cu două sau trei săli de clasă şi locuinţa învăţătorului”.
Așadar, învățătorul trebuia să aibă locuință lângă școală, așa cum preotul locuia în casa parohială și șeful postului de jandarmi și ajutoarele sale în incinta postului de jandarmi.
Regele Carol I spusese că doi oameni meritau să rămână indiferent de ce Guvern venea la putere: „Eugniu Carada la Banca Națională și Spiru Haret la Casa Școalelor”
Discussion about this post