Potrivit celor mai noi descoperiri ale specialiștilor care studiază activitatea neanderthalienilor, se pare că aceștia foloseau pentru uneltele lor, cu mii de ani în urmă o serie de adezivi realizați de gudron. Cercetătorii consideră acestă descoperire drept o dovadă că omul din Neanderthal avea un nivel cognitiv şi cultural avansat.
Această concluzie a fost trasă de către specialiști pe baza faptului că încălzirea gudronului în absența aerului reprezintă un proces foarte complex, pe care nu îl poate realiza decât o populație care își folosește foarte eficient capacitățile cognitive și care poate să înțeleagă fenomenul chimic care permite realizarea sa.
La acest experiment au participat cercetători din numeroasele țări. Întreaga echipă a fost coordonată de către specialiști din cadrul Universității Tübingen din Germania. Aceștia sunt de părere că întreg procesul chimic prin care e posibil să se obţină lipiciul de gudron se poate realiza mult mai simplu decât se credea anterior.
Cercetătorul Radu Iovita, în schimb, susține că experimentul realizat nu dovedește că folosirea lipiciului de gudron este similară cu o dezvoltare cognitivă și socială a omului din Neanderthal. Cercetătorul mai sus amintit lucrează ca paleoantropolog în cadrul Departamentului de Antropologie de la Universitatea New York. În același timp, el este și membru din Departamentul de Preistorie Timpurie şi Ecologie Cuaternară de la Universitatea Tübingen din Germania.
Acest tip de cercetare nu este o premieră, însă noutatea pe care o aduce asupra producerii adezivului este foarte importantă deoarece arată nivelul cognitiv al populației din acea perioadă. Până la acest experiment s-au făcut cercetări folosindu-se diferite materiale și metode, însă acest studiu s-a limitat la a folosi doar materialele pe care le putea avea la dispoziție omul din Neanderthal.
Mai precis, specialiștii care au participat la experiment au strâns gudron de mesteacăn, după care ei l-au pe o serie de pietre plate de râu. Nu au trecut decât 3 ore până când aceștia au obținut o substanţă de culoare neagră ce avea caracterisitici chimice asemenea celor pe care le aveau adezivii ce au fost găsiți în urma unor săpături arheologice.
Echipa de specialiști în arheologie care au obținut respectivul adeziv realizat pe bază de gudron susțin că omului din Neanderthal i-ar fi fost foarte ușor să descopere aceeași metodă și să obțină aceleași rezultate.
Discussion about this post