Omul trebuie să conștientizeze că evoluția și diversitatea vieții pe Pământ ar fi imposibilă fără mutațiile genetice.
Plecând de la cele 6 miliarde de secvențe ale codurilor genetice provenite de la cei doi părinți, nn bebeluș prezintă la naștere, în medie, șaptezeci de mutații genetice. Cercetări recente menționate de publicația Medicalxpress au arătat că, datorită moștenirii genetice a unui părinte, unii bebeluși pot avea chiar un număr dublu de mutații genetice.
Specialiștii în genetică ce au realizat studiul în cauză au ajuns la ideea că această situație mai sus menționată este rezultatul a doi mari factori. Vârsta părinților este primul factor implicat în studiu. Cu cât tatăl are o vârstă mai mare, cu atât bebelușul va avea mai multe mutații, numărul mutațiilor crescând cu vârsta. De exemplu, un bebeluș conceput de un bărbat la 35 de ani va prezenta mai multe mutații comparativ cu un alt copil conceput de același părinte la vârsta de 25 de ani.
Factorul numărul doi în această ecuație a genomului uman este reprezentată de către ambii părinţi. Specialiștii spun că cuplurile care au vârste asemănătoare nu transmit în mod automat numere asemănătoare de mutaţii către copiii lor. Unii transmit mai multe mutații decât alții, fapt ce determină nu doar diversitatea genetică, ci și transmiterea unor boli asociate.
Dacă o persoană transmite mai multe sau mai puține mutații către propriul copil are legătură cu localizarea informației în codul nostru genetic. Nu s-a găsit vreo corelație între locul unde aceste mutații sunt localizate și sănătatea persoanei. Cu toate că la nivel de individ singular, impactul mutațiilor sunt neglijabile, ele au un mare impact pe termen lung, la nivel de generații putând apărea diverse boli.
Cu toate că majoritatea mutațiilor se desfășoară în materialul genetic al părintelui masculin, cercetările arată că una din cinci mutații e determinată de părintele feminin, în ovulul căreia are loc mutația. Ca o concluzie este faptul că materialul genetic al mamei e mai stabil decât al tatălui.
Studiile au mai arătat că un procent de 10% din mutațiile care au loc la făt nu sunt influențațe de materialul genetic al niciunuia dintre părinți, ele având loc la nivel embrionar.
Discussion about this post