După-amiază de foc la Moscova, unde guvernul condus de Dmitri Medvedev a demisionat la câteva ore după discursul în care președintele Putin și-a prezentat planurile de reorganizare a modului în care este împărțită puterea în Federația Rusă. Mișcarea i-a luat prin surprindere chiar și pe unii membri ai cabinetului, care habar nu aveau că vor zbura din funcții.
Referindu-se la amplele schimbări anunțate de șeful statului, Dmitri Medvedev a anunțat sec:
„Este evident că noi, guvernul Rusiei, trebuie să oferim președintelui țării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare. În aceste condiții, presupun, ar fi corect ca în conformitate cu articolul 117 al Constituției Federației Ruse, guvernul rus să demisioneze in corpore”.
Unii analiști apreciază că Putin l-a sacrificat pe Medvedev pentru a mai potoli nemulțumirile populației, dar îl va păstra totuși în apropierea sa, ca adjunct al Consiliului Național de Securitate… condus tot de Valdimir Vladimirovici.
Dmitri Medvedev a fost întotdeauna omul de încredere al președintelui. În perioada 2008, când Putin nu avea voie să candideze la președinție deoarece deținuse deja două mandate succesive, el l-a lăsat pe Medvedev să fie președinte, conducând țara din postura de premier. În 2012, Medvedev a făcut un pas în spate, permițându-i lui Putin să-și reia locul de președinte. Cum cel de-al patrulea mandat de președinte se va încheia în 2024, Putin a început deja să se gândească la succesiune sau mai exact la modul în care să rămână în continuare conducătorul Rusiei, chiar dacă nu cu numele.
Deloc surprinzător, schimbările anunțate de Putin vizează diminuarea puterii președintelui și întărirea rolului Parlamentului și al premierului. Foarte corect, din moment ce multă lume se așteaptă ca Vladimir Putin să devină din nou premier după 2024.
Dacă, în prezent, președintele este cel care numește primul ministru, iar Parlamentul doar aprobă, modificările constituționale prevăd ca pe viitor legislativul să fie cel care desemnează șeful guvernului. Președintele „va fi obligat” să numească guvernul aprobat de Parlament, a precizat Putin. Totodată, Putin intenționează să ia măsuri pentru a împiedica ajungerea în fruntea țării a tot felul de liberali care au trăit în afara granițelor țării și sunt mai sensibili la interesele Occidentului. Noile prevederi constituționale, ce ar urma să fie supuse unui referendum, prevăd că nu vor putea candida la președinție persoane care nu au locuit continuu în Rusia în ultimii 25 de ani, ori aceia care au beneficiat de pașaport din partea unei alte țări.
Locul lui Medvedev va fi luat de șefului Serviciul Federal Fiscal al Rusiei, Mihail Mișustin, un birocrat aproape necunoscut în afara granițelor țării.
Discussion about this post