După mai bine de 1000 de zile de dezbateri, scandaluri și răsturnări spectaculoase de situație, ultimul act al Brexitului se derulează în această noapte. Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană, cu promisiunea fermă că nu se mai întoarce niciodată.
„Iubim Europa, dar urâm Marea Britanie!”, a declarat de-acum fostul europarlamentar britanic Nigel Farage, unul dintre cei mai vocali politicieni în campania pentru ieșirea țării de sub dominația birocraților de la Bruxelles.
Delegația britanică a făcut spectacol, părăsind clădirea Parlamentului European în sunete de cimpoi, iar în țară domnește aceeași atmosferă de petrecere. Rezultatele alegerilor din decembrie au arătat clar că țara merge pe mâna lui Boris Johnson, iar acest lucru se vede în mulțimea de petreceri organizate pe întreg teritoriul Marii Britanii.
Vor urma 11 luni de negocieri complicate pe teme comerciale, iar abia la sfârșitul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) se va putea discuta cu adevărat cum a mers divorțul Regatului Unit de UE.
Un lucru este însă cert, ieșirea Marii Britanii din UE stabilește un precedent despre care se va vorbi multă vreme de-acum încolo.
Am auzit atâtea discuții pe tema asta în ultimii ani încât riscăm să uităm un lucru esențial – nimeni nu credea că așa ceva este posibil. Fostul premier britanic David Cameron, inițiatorul referendumului din 2016, nici măcar nu dorea ieșirea țării din UE, ci, din contră, să le închidă gura euroscepticilor o dată pentru totdeauna.
Marea problemă cu care se va confrunta Uniunea Europeană în următorii ani este tocmai creșterea numărului de eurosceptici de pe teritoriul său. Tuturor acestora finalizarea Brexit-ului le dă aripi – deci se poate!. Dacă până acum erau priviți ca niște nebuni care vor un lucru imposibil, pe tot întinsul UE forțele naționaliste vor putea de-acum încolo invoca precedentul britanic.
Cu siguranță, soarele va răsări mâine deasupra Marii Britanii la fel ca în fiecare zi, oamenii vor merge la serviciu ca de obicei, tinerii vor ieși seara în cluburi. Există viață după Brexit. De ce atunci să nu discutăm și noi despre părăsirea Uniunii Europene vor spune numeroși politicieni conservatori, dar și mai mulți oameni de rând, oameni sătui să decidă Bruxelles-ul pentru ei.
„E rândul Franței acum” este o frază tot mai des auzită în cercurile politice de la Paris. În 2022, francezii au alegeri prezidențiale – globalistul Macron va avea de luptat din nou cu conducătoarea Frontul Național, Marine Le Pen.
Încă din 2016, Marine Le Pen aprecia că ieșirea Marii Britanii din este „sfârșitul Uniunii Europene”. Ea asemuia construcția europeană cu defuncta Uniune Sovietică.
„Uniunea Europeană este un eșec total. Ceea ce fac cei de la Bruxelles este la fel cu ce făcea URSS. Când rezultatele nu erau pe măsura așteptărilor, sovieticii spuneau că lucrurile nu merg pentru că nu e destul comunism”.
Exact ceea ce am auzit în ultimele zile la Bruxelles, unde adepții federalizării Europei s-au plâns că nu e destulă uniune. Altfel spus, că e prea multă democrație în UE și țările membre au prea multe pretenții.
Acesta este genul de gândire care, dacă va prevala, va duce într-adevăr la destrămarea UE.
Britanicii sunt convinși de aceasta, de aceea mesajul lor de plecare a fost o invitație ca și alte țări să le urmeze exemplul.
„Dacă credeți în democrație, urmați-ne exemplu. Ne readucem acasă suveranitatea. Este ceea ce vrea poporul britanic”, a declarat Rupert Lowe.
Cu siguranță, mulți din Europa se vor gândi serios la spusele sale în următorii ani.
Discussion about this post