Căldura sufocantă din oraș și mirosul betonului încins ne duc pe toți cu gândul la o evadare, la o vacanță, fie și una de câteva zile. Dorința de a pleca în concediu nu este un simplu moft, ci, potrivit cercetătorilor, vacanțele regulate sunt cheia unei vieți mai sănătoase și mai lungi.
Mulți cad în capcana de a-și spune că o ieșire seara la terasă sau o plimbare duminica în parc sunt suficiente pentru a se relaxa. Este vorba mai ales de aceia care au munci solicitante, răspundere mare și se gândesc cu groază că nu are cine să le țină locul.
Nu este de ajuns, spun cercetătorii citați de „Daily Telegraph”, potrivit cărora cea mai eficientă soluție pentru a scăpa de stresul cotidian este un concediu.
Combaterea stresului, unul dintre cei mai mari dușmani ai omului modern, are efecte benefice asupra inimii. Studiile au pus în evidență o îmbunătățire a stării generale chiar din zilele premergătoare concediului.
Un studiu efectuat în statul american Massachusetts ce a monitorizat sănătatea a 800 de femei pe o perioadă de 20 de ani a scos în evidență faptul că acelea care abia dacă își luau o vacanță o dată la câțiva ani au avut de opt ori mai multe probleme cardiace decât femeile care au mers în concediu de două ori pe an. În mod similar, o cercetare la nivel internațional în rândul bărbaților de vârstă mijlocie a arătat că riscul de a muri din cauza problemelor cardiace este cu 37% mai ridicat în rândurile celor nu-și luau nicio pauză de la muncă.
Cea mai eficientă vacanță este una care să nu producă un stres suplimentar. Sunt de evitat vacanțele prea aglomerate în care se încearcă, spre exemplu, vizitarea a cât mai multe obiective turistice, ceea ce implică prea multă alergătură sau ore întregi petrecute la cozi. De asemenea, diferențele mari de fus orar sunt un alt factor de stres pentru organism.
Ideală, deci, este o vacanță nu prea departe de casă și nici prea aglomerată.
Pe de altă parte, nici o vacanță în care să lenevești toată ziua nu este ideală, chiar dacă așa pare atunci când ești extenuat de muncă. Organismul are nevoie de mișcare în aer liber, plimbările și drumețiile fiind cele mau bune pentru eliberarea de stresul acumulat.
Testele au arătat că o vacanță cu adevărat relaxantă poate aduce ritmul cardiac în parametri normali, reduce tensiunea, îmbunătățește creativitatea și viteza de reacție.
Cei care evită să plece în vacanță de teamă că un astfel de obicei va fi prost perceput la muncă se înșală. Un studiu intern al firmei Ernst&Young a scos la iveală că salariații care merg regulat în vacanță sunt mai creativi, au un randament mai mare la muncă și, implicit, șanse mai mari să obțină o mărire de salariu.
Discussion about this post