Vladimir Putin a supervizat cea mai impresionantă paradă a forţelor navale din ultimii ani. De la bordul unuia dintre vasele etalate pe râul Neva, preşedintele rus a trecut în revistă nave de război şi submarine.
Zeci de mii de oameni au admirat desfăşurarea de forţe de pe faleză.
La 350 de ani de la fondarea forţelor sale navale, Rusia a marcat momentul cu parade organizate în Vladivostok, Sevastopol, dar şi în alte baze navale.
Cea mai impresionantă a fost însă cea de la Sankt Petersburg, unde au defilat, pe Neva, pe ritmuri de fanfară 43 de nave de război, mai multe submarine, 40 de aeronave ale aviaţiei militare şi peste patru mii de militari.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Flota navală a Rusiei asigură securitatea țării, slujește interesul național și capacitatea noastră de a riposta cu bravură oricui agresor. Dar vitale rămân curajul și profesionalismul oamenilor. Loialitatea față de flamura Sfântului Andrei și devotamentul față de Patria Mamă reprezintă pentru ei o datorie sublimă.”
Încă din 1939, în plină epoca sovietică, Ziua Forţelor Navale este sărbătorită în ultima duminica a lunii iulie. Evenimentele au fost sistate în 1980, dar Vladimir Putin a dispus reluarea lor în 2003.
Oficial, Flota Maritimă Militară a Federației Ruse este moștenitoarea directă a flotei maritime militare a Uniunii Sovietice, fiind forța navală a Forțelor armate Ruse. Marina Militară Rusă existentă în prezent s-a format în ianuarie 1992, ca succesor al Marinei Militare a Comunității Statelor Independente care era la rândul ei succesorul Marinei Militare Sovietice, după dezmembrarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991.
Prima Marină Militară Imperială Rusă a fost înființată de Țarul Petru cel Mare în octombrie 1696. Lui Petru cel Mare i se atribuie declarația că „Acel domnitor, care are numai armata, are o mână, dar cel ce are și marina le are pe ambele.” Simbolurile Marinei Militare Ruse, steagul Sf. Andrei și pavilionul au fost înființate personal de Petru cel Mare.
Un program de reînarmare recent aprobat plasează pentru prima dată în istorie importanța marinei pe picior de egalitate cu forțele nucleare strategice. Programul care se întinde până în 2015 va înlocui 45% din inventarul prezent al Marinei Ruse.
La sfârșitul anului 2008[1] Flota deținea 300 nave de luptă (din care 59 submarine, 1 portavion, 30 nave mari de suprafață și o navă amfibiu susținut de un efectiv relativ important de aviație maritimă, de asemenea și infanteria maritimă rusă este relativ importantă.
Discussion about this post