În mentalul colectiv, s-a creat ideea că un chiștoc de țigară nu reprezintă gunoi și poate fi aruncat oriunde. Am văzut făcând asta inclusiv oameni care se declară conștiincioși în legătură cu poluarea mediului înconjurător. Probabil această nepăsare provine din faptul că un chiștoc de țigară este extrem de mic, parcă prea mic pentru a dăuna.
Ei bine, el poate face rău. Conform studiului efectuat de cercetătorii englezi, un muc de țigară poate afecta grav procesul de germinație și dezvoltare al plantelor. Concret, mucurile de țigară reduc cu 10% germinația ierbii și cu 27% pe cea a trifoiului.
Deși, în ultima perioadă, paiurile din plastic au dominat conversațiile despre poluare, adevărul este că mucurile de țigară sunt contaminantul uman care produce mai multe stricăciuni.
Conform BBC, aproximativ 4,5 trilioane de mucuri de țigară sunt aruncate la nivel global în fiecare an. Această cifră este una estimativă și greu de stabilit cu exactitate. Ea provine din faptul că în fiecare an sunt produse 5,6 trilioane de țigări, la nivel mondial.
Ce anume le face atât de dăunătoare? Din câte se pare, este vorba de acetatul de celuloză, un tip de plastic care are nevoie de câteva decenii pentru a se descompune.
Studiul a descoperit locații care numărau și 128 de mucuri de țigară aruncate pe metru pătrat. Mai mult, nu există diferență între țigările fumate și țigările nefumate, în ceea ce privește gradul de poluare.
Acest studiu i-a determinat pe activiștii de mediu să ceară interzicerea totală a filtrelor de țigară, mai ales că acestea nu oferă mari beneficii pentru sănătate și sunt folosite în special ca o unealtă de marketing.
Câțiva cercetători din China au descoperit o metodă de a utiliza filtrele aruncate. Aceștia au extras din acestea 9 substanțe chimice diferite din care au creat un amestec care s-a dovedit eficient împotriva coroziunii țevilor de oțet din industria petrolieră.
Discussion about this post