Acum câteva luni, mă plângeam unei prietene că sunt într-o stare proastă și ea mi-a recomandat să mă apuc de fitness. Am râs, ce legătură are una cu alta?
Răspunsul în sine nu m-a surprins, l-am mai auzit cu toții de multe ori. După vreo 10-15 minute de efort fizic, creierul nostru începe să elibereze endorfine, care la rândul lor ne dau acea stare de bine. Știți cum se spune că alergatul sau mersul la sală dau dependentă? Ei bine, datorită endorfinelor.
Din nou, asta nu era o mare surpriză. Mai auzisem ideea asta de câteva ori și mă consideram destul de activă. Ca multe femei, am început un program mai serios de sport nu ca să devin eu fericită, ci ca să arăt mai bine.
Lunile au trecut și mă văd astăzi o altă persoană. Fac fitness și exerciții de cardio de 3-5 ori pe săptămână, transpir din greu, îmi bate tare inima și când termin, sunt epuizată dar mă simt fenomenal. Endorfine.
Dar nu doar asta. Sportul fizic îți crește masa musculară, tonifiază și da, te face să arăți în formă. Cu cât arăți mai bine, cu cât crește și încrederea în sine. Nicio haină scumpă nu-ți va da aceeași încredere ca sentimentul ăla când mergi pe stradă și toată lumea te privește admirativ.
Bineînțeles, sportul te ajută și să scapi de stările depresive. E un mod fenomenal de a-ți face ordine în gânduri. De ce? Pentru că atunci când faci sport, trebuie să te concentrezi – să ții poziția corect, să numeri secundele până poți lua pauză, să fii atent constant să nu întinzi vreun mușchi aiurea. De nenumărate ori, mă apucam de sport cu mintea împrăștiată în o mie de direcții și când terminam, nici nu-mi mai dădeam seama la ce mă gândisem înainte.
Un studiu recent de la Yale University confirmă toate aceste lucruri. Pe parcursul a patru ani, oamenii de știință care se ocupau de acest studiu au monitorizat sănătatea mentală a participanților. Unii făceau exercițiu fizic constant (de la a tunde iarba până la ridicatul de greutăți și alergatul la maraton) iar alții nu.
Conform studiului, cei care făceau sport de 3-5 ori pe săptămână erau în medie cam la fel de fericiți ca oamenii care nu făceau efort fizic, dar care câștigau cu 25,000 de dolari mai mult pe an.
Studiul, publicat recent în Business Insider, ajunge la concluzia că ar trebui să muncești mult mai mult și să câștigi un salariu mult mai mare ca să atingi același nivel de fericire ca oamenii care fac sport în mod regulat.
Ideal ar fi să te apuci de un sport de echipă, sau care include interacțiunea cu alți oameni, cum ar fi fotbal, tenis, volei etc. Dar ideea de bază e să nu mai amâni și să te apuci din nou de sală. Hai, închide articolul ăsta, trage niște teniși în picioare și hai la alergat.
Discussion about this post