Tehnologia modernă, telefoanele inteligente, Internetul, platformele social-media ne-au făcut viața mai ușoară, avem orice dorim la câteva click-uri distanță. La fel de bine însă, tehnologia pe care o vedem ca aliatul nostru se poate întoarce împotriva noastră, transformându-ne viața într-un coșmar pe care nici George Orwell, autorul faimoasei distopii „1984”, nu și l-ar fi putut imagina.
Situația actuală din China este un exemplu elocvent despre modul în care tehnologia poate fi întoarsă împotriva oamenilor. În prezent, statul chinez funcționează ca un hibrid între comunism și capitalism, dar cetățenii sunt în continuare obligați să studieze ideologia de partid. Pe o aplicație botezată elocvent „Studiul Marii Națiuni”, aplicație pe care oamenii sunt obligați să o utilizeze zilnic. Timpul petrecut pe aplicație este raportat șefilor sau profesorilor, care pot lua măsuri în cazul în care utilizatorul nu s-a străduit destul.
Dacă Orwell imagina o lume în care Big Brother te spionează prin ecranul televizorului, în China există peste 200 de milioane de camere de luat vederi care supraveghează atât spații publice, cât și private. Programele de inteligență artificială dezvoltate de chinezi permit accesarea unor uriașe baze de date, ceea ce permite identificare în timp rapid a unui cetățean care a comis o faptă ce contravine moralei de partid. Ai trecut pe roșu? Undeva, mica abatere a fost consemnată. Ai băut un pic mai mult și te clatini pe stradă? Fapta este trecută imediat la dosar.
Statul chinez știe ce să facă cu aceste informații. În peste 40 de orașe din China funcționează deja un sistem de reputație socială, care se modifică în permanență în funcție de purtarea individului. Chiar și o factură pe care ai uitat să o plătești te va costa câteva puncte de reputație.
Scorul pe care îl ai are consecințe serioase. Dacă ai pierdut prea multe puncte, ți se poate interzice accesul la servicii de sănătate sau școli private. Deja peste 11 milioane de oameni s-au trezit că nu pot cumpăra bilete de avion sau la trenuri de mare viteză, fiind nevoiți să piardă multe ore pe drumuri cu trenul regional, din pricina scorului prost. Acesta poate crește prin fapte bune, donarea de sânge, participarea la acțiuni de caritate sau plata la timp a facturilor.
Guvernul chinez intenționează să implementeze sistemul de reputație socială la nivelul întregii țări începând din 2020.
Dacă vi se pare că toate acestea se pot întâmpla doar în China, amintiți-vă că Facebook știe ce gândiți și ce vorbiți cu prietenii, iar Google ține o evidență strictă de câte ori ați ieșit la o bere cu prietenii și la ce oră ați venit acasă.
Discussion about this post