Mai puțin cunoscute și discutate decât arsurile solare, alergiile cauzate de expunerea la soare ne pot transforma concediul pe plajă într-un coșmar, cu atât mai mult cu cât aceste probleme pot apărea oricând, chiar și la persoane care nu au avut niciodată necazuri din pricina mersului la plajă.
Specialiștii apreciază că alergiile solare sunt declanșate de diverși factori, cum ar fi luarea unor medicamente, utilizarea unor loțiuni de corp sau expunerea la diverse chimicale, urmate de expunerea la soare. Simptomele alergice pot apărea în câteva minute sau la câteva ore după expunerea la soare și sunt caracterizate prin apariția unor pete sau bubițe roșii pe piele, ce provoacă mâncărimi insuportabile sau chiar durere, în special la contactul cu apa.
Chiar dacă nu sunt la fel de grave din punct de vedere al sănătății precum insolația sau arsurile, alergiile solare au ca prim efect transformarea vacanței la mare într-un coșmar.
Printre medicamentele care, în combinație cu statul la soare, pot declanșa apariția alergiei solare se numără antibioticele pe bază de tetraciclină, sulfamidele sau unele pastile pentru combaterea durerilor, cum ar fi ketoprofenul.
De asemenea, unii dezinfectanți, parfumurile din componența unor loțiuni de corp sau chiar unele substanțe chimice din cremele de protecție solară pot declanșa apariția alergiei după expunerea la soare.
Persoanele cu pielea foarte deschisă sunt mai expuse la apariția acestor probleme.
Trebuie știut că, odată instalată această alergie, ea se va manifesta și în anii următori, astfel că trebuie luate măsuri de protecție pe timp de vară. Spre exemplu, expunerea la soare trebuie făcută în mod treptat, dând timp organismului să se obișnuiască cu radiația solară.
Nu există niciun tratament care să vindece acest tip de alergie, singura soluție fiind evitarea statului la soare și purtarea unor haine care să acopere cât mai mult din piele..
Chiar dacă medicii recomandă utilizarea cremelor de protecție, nu trebuie uitat că, în unele cazuri, tocmai acestea pot fi factorul care a declanșat inițial boala.
În formele ușoare, iritația și mâncărimile trec în câteva zile fără să fie nevoie de tratament, bineînțeles fără a ne mai expune la soare. În cazuri mai severe, sunt necesare antihistaminice sau creme pe bază de steroizi.
Pentru cei care preferă tratamentele homeopatice, specialiștii recomandă Natrum muriaticum, Hypericum perforatum sau Apis mellifica. Acestea pot fi utilizate și preventiv. Luate cu câteva zile înaintea unui concediu la mare, aceste remedii homeopate ajută la ținerea sub control a alergiei solare, permițând oricui să se bucure de soare, fără teama că va avea de suferit din pricina erupțiilor cutanate.
Discussion about this post