Ești obosit. Ochii îți fug în șapte direcții, nu te poți concentra și dai din cap, fără s-asculți cu adevărat. Îți sabotezi singur relațiile cu familia, prietenii și partenerul de viață și parcă nici tu nu știi de ce. Mai spui din când în când că ți-ar trebui o pauză, dar nu poți s-o iei acum, nu-s destui oameni la birou, vrei să fii promovat, sau pur și simplu, ai ajuns dependent de ce faci.
E o situație tristă, dar adevărată. În ziua de astăzi, majoritatea oamenilor suferă sau au suferit recent de burnout.
Termenul de burnout se referă la oboseala cronică datorată stresului constant de la job. Un studiu recent Gallup cu 7,500 de participanți a arătat că 23% sufereau de burnout aproape continuu, iar alți 43% se loveau ocazional de acest sindrom.
Cum știi dacă ai burnout?
- Devii cinic și ai un comportament pasiv-agresiv la muncă;
- Nu ai energie și nu dai randament (nici pe plan personal, nici profesional);
- Relațiile personale au de suferit. Îți eviți prietenii, nu ai chef de nimic și devii singuratic;
- Ți se dereglează programul de somn și apetitul;
- Nu mai obții satisfacție dintr-un job care cândva îți plăcea.
Oricine poate devenii o victimă a sindromului de burnout, din păcate, și odată căzut, e din ce în ce mai greu să ieși din această stare. Prietenii îți spun să iei o pauză, dar pentru mulți dintre noi, pur și simplu nu e fezabil.
Ce poți să faci?
- Concentrează-te pe viața personală. Forțează-te să ieși din casă, chiar dacă nu ai chef, la o bere cu prietenii, la un concert sau la o întâlnire. În problema asta,e vorba foarte mult de mentalitate. Dacă stai prins între aceleași gânduri depresive, ele vor crea, la rândul lor, mai multe gânduri depresive. Și-n plus, e sănătos să te îndepărtezi puțin de job și să te concentrezi pe un goal personal. Într-un sfârșit, îți atingi și scopul și te întorci la muncă după un fel de pauză, în care te-ai gândit și la altceva.
- Mergi la sală. Sănătatea fizică e extrem de importantă pentru sănătatea mintală și, cum spuneam în alt articol, exercițiul fizic face creierul să elibereze dopamine, endorfine și serotonină (te face, pe scurt, mai fericit).
- Deconectează-te. Petrece timp cu oameni reali, în viața reală. Avem tendința, când scăpăm de la birou, să ne îngropăm nasul în telefon și în rețelele de social media. Asta ne obosește ochii, accentuează durerile de cap, ne deprimă (mai ales când vedem prietenii la mare sau în club) și ne face să pierdem timp. Burnout-ul e caracterizat de senzația că nu mai ai timp pentru tine și irosindu-ți timpul liber pe Facebook, ajungi să te simți și mai prost că a mai trecut o seară/un weekend și tu tot n-ai făcut nimic.
- Găsește-ți un hobby. Dedică o seară pe săptămână unui curs de actorie, de dans sau de pictură, ceva care să-ți hrănească sufletul și să te facă să râzi. Cine știe, poate descoperi că ești chiar bun la asta și ai un motiv în plus de a fi fericit.
E foarte important să găsești un echilibru între job și viața personală, altfel riști să te îmbolnăvești sau să strici/ratezi relații sănătoase cu oamenii din jur.
Și da, să renunți e o opțiune. Unii fac ce le place la birou, alții nu. Tu știi cum stau lucrurile, dar gândește-te foarte serios, dacă suferi de burnout, dacă îți permiți să-ți dai demisia sau nu. Poate a venit momentul să încerci din nou. Niciun job nu merită să-ți sacrifici sănătatea fizică și emoțională.
Discussion about this post