Eclerele sunt un desert originar din Franța secolului al 19-lea, ce presupune un aluat specific umplut cu cremă de vanilie și șerbet de cacao. Aluatul este același ca pentru profiterol și se obține astfel:
Ingrediente aluat:
-
125 grame de făină
-
100 grame de unt
-
un sfert de litru de apă
-
3 ouă mari sau 4 mici
-
jumătate de linguriță de sare
Preparare aluat:
Într-o oală se pun la fiert apa, untul și sarea. Când începe să fiarbă, se scoate de pe foc și se adaugă făina, amestecându-se repede. Se lasă la răcit și apoi se adaugă ouăle întregi pe rând și se amestecă până la încorporare.
În continuare se pregătește o tavă neunsă și se realizează din hârtie normală sau de copt un con la care se taie o gaură în vârf cât să intre un deget. Acesta se umple cu aluat și apăsând pe cornet se așează în bastonașe lungi de 8-10 centimetri și groase de 2-3 centimetri, lăsând 3 centrimetri între ele.
Se coc în cuptorul încins dinainte la maxim. După aprox. 10 minute, focul se reduce la jumătate și peste aprox. 20 de minute (când au crescut de 2 ori pe cât erau și sunt puțin rumenite) se scot de la cuptor.
Între timp se face crema.
Ingrediente cremă:
-
3 ouă
-
150 grame de zahăr
-
150 ml de lapte
-
150 de grame de frișcă bătută
-
o lingură de rom (15 ml)
-
un plic de zahăr vanilat
Preparare cremă:
Albușurile se bat spumă, se adaugă 100 g de zahăr și romul, apoi spuma se bate până cand se face ca zăpada. Gălbenușurile se freacă cu restul de zahăr, diluându-se cu laptele și apoi se bat 10 minute pe un vas de apă clocotită până se leagă crema. După aceea, se adaugă spuma și fișca bătută amestecând până se omogenizează.
După ce s-au răcit eclerele, se glasează deasupra cu șerbet de cacao sau de zahăr ars . Apoi se taie eclerul în două dar nu total și se umple mijlocul cu cremă de vanilie.
Poftă bună!
Discussion about this post