Sute de milioane de adulți pe lumea asta dorm prost. Nu e de mirare, probabil și tu ai dormit prost azi-noapte. Și eu, și mulți alții. Ne culcăm târziu, așa că dormim puțin. Și și mai rău, dormim prost. Stăm pe telefon chiar înainte să adormim și lumina ecranului, împreună cu știrile și noutățile văzute pe ecran ne influențează odihna.
Ni se pare că e o copilărie. Sigur, e important ca odrasla noastră să doarmă bine și cel puțin opt ore în fiecare zi. Mulți părinți insistă ca micuții lor să aibă o oră de culcare prestabilită. Dar când devenim adulți, lucrurile astea parcă nu mai contează. Nu mai avem oră fixă la care să dormim, doar nu mai suntem copii. Și dă aiurea în fața prietenilor – știi, eu la 11 mă culc.
Dar studiile arată că un adult sănătos (18-64 ani) doarme intre 7 și 9 ore în fiecare noapte. Un somn bun e foarte necesar pentru a funcționa corect a doua zi. Poate îți spui că ai dormit aproape 7 ore azi-noapte, sigur nu contează așa mult. E, să știi că ba da, contează. Chiar și o oră ratată de odihnă îți afectează reflexele, abilitatea de a gândi repede și îți pune în pericol sistemul cardio-vascular.
Un alt mit despre somn e că poți să dormi mai mult în weekend și să-ți echilibrezi organismul. Adevărul e că deși asta îți „face plinul” de somn, îți poate da peste cap rutina de somn.
Cum să-ți stabilești un ritual sănătos de odihnă?
Începe din timp. Stabilește ora la care vrei să te culci și începe să te relaxezi cu vreo 90 de minute înainte. Nu asculta muzică tare, nu urmări filme de acțiune, sau alte lucruri care te-ar putea agita. Caută să elimini aparatura din viața ta în perioada asta. Nu mai intra pe telefon, pe laptop și nu mai sta până în ultimul minut la televizor. Undele emise de ecran îți întrerup ritmul biologic de odihnă, iar majoritatea aplicațiilor sunt interactive (devine greu să te desprinzi de ele când e momentul să dormi).
Stabilește o rutină. Duș, spălat pe față, pe dinți, pregătit hainele pentru mâine, sau ce mai faci tu seara. Încearcă să le faci în aceeași ordine, deoarece rutina e liniștitoare și te poate ajuta să adormi.
Încearcă yoga. Unii oameni au probleme mari în a lăsa deoparte problemele de peste zi. Dacă încerci și tot nu reușești să uiți de o supărare, încearcă niște exerciții liniștitoare de yoga. Sunt multe ghiduri online și video-uri cu meditații și muzică relaxantă, și asta te poate ajuta să dormi mai bine.
Mai stinge din lumini. Eventual, lasă doar lampa de pe noptieră aprinsă și citește o oră. Luminile joase îți sugerează calmul și somnul, iar cititul te ajută să te relaxezi și să te pregătești de visare.
Pune ceasul la aceeași oră. Chiar și în weekend, dacă se poate, altfel riști să-ți dai peste cap somnul.
Discussion about this post