Povesteam într-un articol de mai devreme despre un film care explorează ce se întâmplă când un grup de prieteni încep să-și umble prin telefoane și își dau acces la mesaje și apeluri. Și e un concept pe care aș vrea să-l explorăm mai îndeaproape.
Toată lumea a fost tentată, la un moment dat, să-și arunce un ochi în telefonul partenerului. Pur și simplu, ideea că toate secretele sale, toate lucrurile mici pe care nu le știm despre el se află chiar acolo, la o aruncătură de băț, e seducătoare pentru mulți.
Dorința de a-i căuta în telefon partenerului vine dintr-o lipsă de comunicare și de încredere. În momentul în care simți că mai bine te ocupi tu singur, cauți direct la sursă, fără să-l întrebi pe el, înseamnă că nu reușiți să vă transmiteți unul altuia sentimentele. Până la urmă, dacă totul e bine între parteneri, ei nu simt dorința asta pentru că nu au așteptări legate de ce ar putea găsi.
Dar telefonul a devenit o „cutie neagră a relațiilor”, cum spune și filmul de care vă ziceam mai înainte. Omul de lângă tine poate, și de multe ori, chiar are, o viața separată, de care tu nu știi nimic. Are identitatea online, la care tu nu ai niciun drept, și pe care nu e nevoit să o împărtășească cu tine. E un „drept” care nu exista acum 50 de ani și e ușor să înțelegi de ce creează probleme într-o relație.
Cine ești când poți să fii oricine, fără prea mare risc de a fi descoperit?
E vreodată ok să te uiți în telefonul partenerului?
E o întrebare pe care ne-am pus-o mulți.
Dacă eu cred că iubitul meu are o aventură, îmi dă asta dreptul să-i intru în telefon?
Greu de zis. Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani a arătat că în 41% din cazuri, infidelitatea partenerului fusese descoperită în telefon. În teorie, știm cu toții că nu e bine, dar când șansele sunt atât de ridicate să găsești ceva, parcă nu mai ești așa de sigur.
Există multe riscuri când te uiți în telefonul partenerului. Există cazul fericit, în care nu găsești nimic, și ajungi să te simți prost pentru ce ai făcut, mai ales dacă el află. Există cazurile în care găsești un mesaj inofensiv și faci din țânțar armăsar – genul de situație care poate duce la ruperea relației. Și bineînțeles, cazul cel mai rău, în care găsești dovezi concrete că există o altă persoană.
Dar tu n-ai de unde să știi decât după ce o faci. Și e un punct fără de întoarcere într-o relație, chiar dacă partenerul nu află ce ai făcut. Încet, încrederea ta în celălalt dispare – de ce ai mai avea nevoie de încredere când ai ceva concret, când poți verifica oricând ce face partenerul online?
Și dacă ce te-ai uitat o dată, devine mult mai ușor să te uiți din nou.
Nu am un răspuns concret – să mă uit? Fă ce simți, asta doar tu știi. Dar înainte de a acționa, amintește-ți că o relație serioasă e clădită pe încredere. Și încrederea își asumă și riscul de a fi înșelat. Dacă riscul ăsta n-ar exista, să ai încredere ar fi ușor și prin urmare, n-ar mai însemna nimic.
Uită-te, dar asumă-ți că s-ar putea să distrugi relația. Și că s-ar putea să găsești acolo ceva ce nu vrei să vezi. De foarte multe ori, ne uităm „ca să ne convingem”, dar nu ne așteptăm pe bune să găsim ceva. Poate fi extrem de dureros și e bine să fii pregătit.
Sau nu te uita, dar asumă-ți posibilitatea că există ceva acolo.
Discussion about this post