”Sărăcia este imorală și nu ar trebui să existe” – acesta este motto-ul după care se ghidează primarul orașului american Stockton, inițiatorul unui program prin care cei mai vulnerabili locuitori primesc un venit suplimentar de 500 de dolari pe lună.
Programul își propune să testeze funcționalitatea ideii de Venit Universal de Bază, despre care mulți experți spun că ar putea să fie o soluție de sprijinire a cetățenilor într-un viitor nu foarte îndepărtat în care piața muncii va fi foarte afectată de automatizare.
Venitul Universal de Bază (Universal Basic Income) nu este un concept nou, el fiind avansat pentru prima dată undeva în secolul al 18-lea. Ideea este ca oamenii să primească o sumă minimă de trai, fără nici un fel condiții prealabile și fără restricții privind modul în care îi cheltuiesc.
Astfel de programe au mai fost testate secolul trecut în Statele Unite și concluzia, surprinzătoare pentru criticii acestei idei, a fost că banii gratis de la stat nu i-au făcut pe oameni să nu mai muncească. În Alaska, de pildă, unde locuitorii primesc din 1982 încoace o cotă parte din veniturile provenite din exploatarea petrolului, studiile au arătat că nu a crescut rata șomajului, chiar dacă, teoretic, oamenii sunt mai puțin motivați să muncească.
La aceeași concluzie s-a ajuns și în statul Carolina de Nord după implementarea unui program prin care indienii Cherokee au primit o parte din profiturile cazinourilor pe care membrii tribului au permisiunea de a le opera. Deși au primit un venit suplimentar, indienii nu au renunțat la ocupațiile lor anterioare, astfel că economia locală nu a avut de suferit după ce oamenii au primit „bani de pomană”.
Experimentul din orașul californian Stockton nu este finanțat din fonduri publice, ci de o organizație non-profit condusă de co-fondatorul Facebook Chris Hughes. Cei 125 de cetățeni incluși în program sunt monitorizați dacă sunt mai fericiți acum că au bani în plus de cheltuială. Un muncitor în construcții, tatăl a trei copii, a recunoscut că acum nu mai muncește chiar în fiecare weekend, ci își ia câte o sâmbătă liberă pentru a ieși cu familia în parc. O bunică fostă consumatoare de droguri, aflată de mult în șomaj, a mărturisit că se simte mult mai împlinită acum că își poate permite să le ofere câte o tratație nepoților, fără să-și numere banii din portofel.
Ideea unui Venit Universal de Bază a fost avansată și de unul dintre pretendenții la nominalizarea Partidului Democrat la alegerile prezidențiale de anul viitor. Senatoarea Kamala Harris a propus ca familiile celor care câștigă sub 100.000 de dolari pe an să primească un sprijin de 500 de dolari pe lună, ceea ce la nivel federal ar însemna un efort financiar anual de 275 de miliarde de dolari.
Discussion about this post