Cam toți oamenii care au fost vreodată într-o relație s-au întrebat cum să facă să o păstreze? E o întrebare foarte populară, mai ales în urma unei despărțiri. Ne întrebăm ce am făcut să merităm așa ceva, sau ce ar fi trebuit să facem ca persoana respectivă să nu plece?
Și mulți dintre noi ajung la concluzia că poate pur și simplu, nu e pentru ei. Nu sunt genul care se căsătorește, spun ei. Și pentru unii, e adevărat, dar majoritatea sunt doar descurajați de o experiență proastă. Pentru ei, am adunat câteva caracteristici ale unor relații de succes.
- În primul rând, e bine să înțelegi importanța unei relații fericite. Când spunem că nu e pentru noi, într-un fel renunțăm la ideea că avem nevoie de o relație stabilă pentru a fi fericiți. Și deși nu e musai, e totuși importantă, în viața oricui. Să vii acasă la un om care te iubește face o diferență uriașă, și ba da, oricât de fericit sau talentat ai fi, tot ai nevoie de o relație satisfăcătoare pentru a funcționa cum trebuie.
- Trebuie să fii dispus să oferi. Până la urmă, omul fericit e ăla care dă fără să aștepte să primească o răsplată, deci caută să oferi susținere și timp celui de lângă tine. În același timp, fii conștient de ce meriți să primești. Nu rămâne ancorat într-o relație în care numai tu oferi.
- Nu învinovăți. Într-o relație, e foarte ușor să spui „cum ai putut?” sau „e vina ta, eu ți-am zis să nu faci asta”. Replicile astea nu ajută deloc. Ele servesc doar să-ți frustreze partenerul și mai tare, dacă într-adevăr a greșit, sau să vă învrăjbească unul împotriva celuilalt, într-o ceartă în care fiecare e convins că vina e a celuilalt. În loc să arăți cu degetul, întreabă-te ce poți să faci ca să schimbi situația.
- Acceptă că vor exista diferențe între voi și învață să le integrezi în relație, fără ca ele să devină o problemă. E normal să vă doriți uneori lucruri diferite.
- Amintește-ți că o relație satisfăcătoare e cea în care mereu ai ceva de învățat de la celălalt. Și vice-versa. Ferește-te cât poți de convingerea că tu le ști pe toate sau că ești superior partenerului. În schimb, apreciază lucrurile la care el se pricepe mai mult și caută și tu să devii mai bun.
- Permite-ți să fii vulnerabil în fața partenerului/partenerei. Cu cât te închizi mai mult, cu atât relația devine mai fragilă.
- Ai grijă și de tine. Deși e important să-i acorzi atenție celuilalt și să petreceți timp împreună, ai grijă să nu-ți neglijezi propria dezvoltare, pentru că asta va duce la frustrări.
- Relația voastră trebuie să aibă prioritate. Nu pune job-ul sau orice altceva în fața vieții de cuplu.
- Caută constant să observi calitățile partenerului. Ele sunt ușor de văzut la început, dar pe măsură ce trec anii, le luăm de-a gata. Amintește-ți mereu ce te-a atras inițial la el și apreciază-i atuurile.
- Joacă-te. O parte fundamentală a oricărei relații e joaca. Nu lăsa să se instaleze monotonia, fă glume și caută să încercați lucruri noi.
Discussion about this post