La o zi după grandioasele manifestări dedicate aniversării a 872 de ani de la fondarea Moscovei, locuitorii capitalei ruse sunt chemați duminică la urne pentru alegerea unui nou consiliu local.
Scrutinul pentru desemnarea celor 45 de reprezentanți din consiliul local al Moscovei se desfășoară pe fondul unei confuzii generalizate. Actuala putere și-a deghizat candidații în „independenți”, în timp ce opoziția, în lipsă de alternativă, își îndeamnă susținătorii să voteze cu… comuniștii.
Pe teritoriul Federației Ruse au loc duminică peste 5.000 de scrutine locale, fiind în joc 16 mandate de guvernator și cele de deputat în 13 adunări regionale. Ochii tuturor sunt însă ațintiți asupra votului de la Moscova, văzut ca un test pentru Vladimir Putin. Aflat în cădere liberă, partidul de guvernământ Rusia Unită a preferat să plaseze „independenți” în competiție, strategie care n-a păcălit pe nimeni.
Candidații opoziției au fost excluși din cursa electorală sub pretextul unor nereguli în listele de susținători, ceea ce creează o mare problemă pentru adversarii președintelui Putin. Liderul opoziției, Aleksandr Navalnîi a venit cu strategia „Votul Inteligent”, punând la dispoziția susținătorilor săi liste cu candidații cel mai bine plasați în fiecare circumscripție pentru a învinge „independenții” Kremlinului. Strategia sa a stârnit intense controverse în sânul unei opoziții și așa destul de fragmentate, mulți reproșându-i lui Aleksandr Navalnîi că îndeamnă la votarea reprezentanților Partidului Comunist, condus Ghennadi Ziuganov, un aparatcik cu vechi state de partid. Pe parcursul verii, comuniștii au mai ieșit pe la demonstrații împotriva actualei puteri, ceea ce nu l-a împiedicat însă pe Ziuganov să ceară luna trecută Dumei de Stat o comisie de anchetă pentru a se vedea în ce măsură protestele opoziției sunt finanțate din străinătate.
Strategia lui Navalnîi a fost criticată violente de un alt opozant celebru, Mihail Hodorkovski, aflat astăzi în exil, în opinia căruia a vota pentru candidați care nu au condamnat niciodată explicit represiunea „reprezintă un act de trădare, indiferent care este raționamentul politic”.
În afara Moscovei, un alt punct fierbinte al alegerilor de duminică este cursa pentru postul de guvernator la Sankt Petersburg.
Candidatul susținut de Putin, guvernatorul-interimar Aleksandr Beglov, a devenit celebru pentru gafele sale. Cel mai recent, Beglov a încercat să marcheze puncte electorale prin deschiderea unor noi stații de metrou în Sankt Petersbrug, numai pentru se face de râs când s-a dovedit că acestea nu erau gata.
Discussion about this post