Criza demografică cu care se confruntă statele europene, în special cele din centrul și estul continentului, trebuie soluționată prin politici de creștere a natalității, nu prin imigrație, este mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban la conferința pe probleme demografice desfășurată la Budapesta
Viktor Orban consideră că este de neconceput ca Ungaria, cu o populaţie de sub 10 milioane de locuitori care se află în scădere din cauza ratei joase a natalităţii şi a emigraţiei ungurilor către statele din vest, să dispară pur şi simplu. „Nu este greu de imaginat că ar rămâne un ultim om care trebuie să stingă luminile“, a declarat Orban, citat de „The Guardian”.
Îngrijorarea lui Orban este justificată de statisticile potrivit cărora populația Ungariei va scădea la 8,3 milioane de oameni până în 2050.
Ungaria nu este singura țară din regiune care se confruntă cu această problemă. Potrivit unui raport ONU, populaţia totală a ţărilor din Europa de Est şi din zona baltică (fără a include Rusia) va scădea de la 153 milioane, în prezent, la 130 milioane în 2050, în timp ce în Balcani populaţia va scădea de la 34 la 29 milioane.
Scăderea natalității este un fenomen ce afectează întreaga Europă, însă în țările din est situația este agravată de migrația populației spre statele vest-europene, în căutarea unui trai mai bun.
Pentru a contracara aceste tendințe, statele central și est-europene trebuie să se concentreze pe convingerea tineretului să rămână în țară, dar și să încurajeze creșterea natalității prin ajutoare financiare acordate familiilor cu mai mulți copii.
În luna februarie, guvernul Orban a anunţat politici generoase menite să crească rata natalităţii, inclusiv o scutire de impozite pentru femeile cu patru sau mai mulţi copii, un împrumut de 10 milioane de forinţi (33.500 $) pentru familii care nu trebuie rambursat dacă acestea aduc pe lume trei copii şi sprijin financiar pentru familiile mari la achiziţia de autovehicule cu 7 locuri.
Orban a anunţat recent că rata natalităţii a crescut uşor din 2010, de la 1,2 la 1,5 naşteri pe femeie, dar cifra se situează cu mult sub nivelul de înlocuire a populaţiei de 2,1 copii.
Prezent la conferința de la Budapesta, premierul ceh Andrej Babis, a calificat și el criza demografică din Europa de Est drept „o bombă cu ceas”.
Discussion about this post