Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a interzis ieri comercializarea de țigări electronice aromate, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari privind riscurile pentru sănătate asociate acestor produse. În Statele Unite, cel puțin șase persoane au murit în urma unor boli provocate de utilizarea țigărilor electronice, iar alte sute de persoane au fost diagnosticate cu boli de plămâni cauzate de folosirea dispozitivelor de vapare.
„Vapatul este periculos”, a spus Cuomo, accentuând în mod special pericolul de a-i face pe tineri dependenți de nicotină de la vârste fragede. Țigările electronice sunt extrem de atractive pentru copii și tineri, deoarece există arome foarte tentante pentru această categorie de vârstă, cum ar fi cele de gumă de mestecat ori vată de zahăr.
Și în țara noastră, moda țigărilor electronice începe să prindă printre copii. Potrivit unui raport al Organizației Salvați Copiii, 8,2 % dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani au folosit țigări electronice.
Prezentat publicului drept o alternativă mai sănătoasă decât fumatul, vapatul ascunde o mulțime de pericole. Un număr tot mai mare de studii au pus în evidență prezența a diferite substanțe nocive în aburii produși de dispozitivele electronice.
Un studiu de anul trecut a evidențiat prezența de neurotoxine, cum ar fi plumbul sau manganul, dar și nichel, crom sau formaldehidă, care sunt cancerigene.
Un mare pericol îl reprezintă chimicalele folosite pentru crearea diferitelor arome. S-a constatat că în procesul de vaporizare, aceste chimicale sunt instabile și pot da naștere la numeroase substanțe care irită plămânii.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta este în alertă din pricina numărului mare de îmbolnăviri asociate țigărilor electronice. Există rapoarte care sugerează că maladia provocată de vapat se declanșează brusc și are o evoluție rapidă. În presa americană au apărut povești de groază despre tineri ai căror plămâni au fost atât de afectați de substanțele din vaporii de apă încât seamănă cu organele unor bătrâni roși de boli.
Și în Europa, specialiștii sunt îngrijorați de pericolul țigărilor electronice.
Vapatul ar putea să fie o veritabilă „bombă cu ceas”, susține Sally Davies, cel mai înalt oficial în domeniul sănătății din Marea Britanie. În opinia acesteia, ipoteza că țigările electronice i-ar ajuta pe oameni să renunțe la fumatul tradițional nu este susținută de cifre. Dimpotrivă, există riscul ca aceia care au devenit dependenți de nicotină folosind țigările electronice să îngroașe ulterior rândurile fumătorilor.
La o concluzie similară au ajuns și specialiștii Societății Europene pentru probleme respiratorii care, într-un raport din luna mai, afirmau că „țigările electronice sunt periculoase și nu-i ajută pe fumători să se lase de fumat”.
Discussion about this post